Studij Novinarstva Filozofskog fakulteta SUM-a obilježio Svjetski dan radija

Studij Novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru povodom Svjetskog dana radija koji se obilježava 13. veljače održao je panel raspravu na Televiziji Sveučilišta u Mostaru s radijskim novinarima. Iskusni radijski novinari razgovarali su o izazovima s kojima se radijsko novinarstvo danas susreće, o formatiranju, konvergenciji pa i budućnosti radija te kako je oni vide.

Julija Gubeljić, novinarka Radiotelevizije Herceg-Bosne pozvala je studente da dođu raditi praksu u ovom mediju. „Uvijek nam je potrebno mladih ljudi. Donose svježinu, a i nama vjeru da će nas naslijediti u ovom poslu“, rekla je Gubeljić.

„BiH je dobila kandidacijski status, a to je važno i za radio jer će doći do demokratizacije medija, rješavanja teških, gorućih pitanja i uređivanja zakonske legislative“, naglasila je Ana - Marija Dedić, urednica i novinarka radija Mostarska panorama dodajući kako osim toga u radijskom poslu ima puno izazova.

Unatoč svim izazovima i promjenama, radio je ljubav, zaključio je Emerik Gudelj, urednik i voditelj radija Arena. „To je nekakav virus koji uđe u vas i nikada više ne izađe. Kada studenti novinarstva završe studij imaju i znanje i praksu, a to je za njih važna stvar“, kazao je Gudelj.

Datum 13. veljače odabran je u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda. Kraljevina Španjolske predložila je današnji datum na 187. sjednici UNESCO-ovog Izvršnog odbora. 

Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija. Na Sveučilištu u Mostaru djeluje i Sveučilišni radio gdje studenti stječu znanja i vještine radijskog novinarstva.

Cijeli panel možete pogledati na Televiziji Sveučilišta u Mostaru na linku