Obilježen Europski dan logopedije na Filozofskom fakultetu

Povodom Europskog dana logopedije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održan  je niz predavanja o problematici s područja jezično-govorno-glasovne komunikacije i poremećaja gutanja. Ovime je započeo „Tjedan logopedije“ u organizaciji Udruge studenata logopedije SaLPSA u suradnji sa Studijom logopedije i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru koji se obilježava od 6. do 10. ožujka 2023. godine.

Pročelnica studija logopedije prof. dr. sc. Davorka Topić-Stipić je pohvalila izniman rad studenata kada je riječ o podizanju svjesnosti o struci logopedije. „Sretan vam dan u kojem još jednom pokazujemo, odnosno pokazujete koliko toga možete napraviti... Sama činjenica da ste tu i da svi zajedno radite, to je stvarno jedna posebna priča.“

Ovogodišnja tema Europske logopedske asocijacije (ELSA - European Speech & Language Therapy Association) je “Uloga logopeda u jedinicama intenzivne njege i hitnog prijema” te su studenti imali priliku slušati predavanja stručanjaka iz oblasti logopedije i medicine. Iz Hrvatske putem video poziva predavanje su održale mag. logoped. Lara Pilepić „Iskustva rada logopeda na jedinici intezivnog liječenja“ i doc. dr. sc. Blaženka Bozović “Uloga logopeda u jedinicama intenzivne njege i hitnog prijema”.

Specijalizantica neurologije dr.med. Matea Baranik studentima je predstavila rad „Moždani udar i statistika jezično – govornih poremećaja u Klinici za neurologiju Sveučilišne kliničke bolnice“. Dr. sc. Josip Lesko i mr. sc. logoped su održali predavanje na temu „Koja je uloga liječnika ORL, kako surađuje i gdje „preuzima“ logoped?“.

Petra Majić, predsjednica udruge SaLPSA kaže kako su željeli okupiti i povezati studente logopedije i studente Sveučilišta u Mostaru. Povodom „Tjedna logopedije“, udruga SaLPSA priredila je raznovrstan program koji je prilagođen za sve uzraste te mnoge druge projekte koji će se realizirati tokom godine.