Obilježen Svjetski dan socijalnog rada na Filozofskom fakultetu SUM-a

Studij Socijalnog rada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Udruga socijalnih radnika Hercegovačko-neretvanske županije obilježili su Svjetski dan socijalnog rada na Filozofskom fakultetu SUM-a.

Predstavljena je Udruga socijalnih radnika HNŽ-a i Edukacijsko rehabilitacijski centar sv. Josip Radnik iz Čitluka, te Model Međunarodne klasifikacije funkcioniranja invaliditeta i zdravlja.

Pročelnica studija Socijalnog rada doc. dr. sc. Anita Begić izrazila je zadovoljstvo suradnjom u lokalnoj zajednici iz koje može uroditi viši stupanj inkluzivnosti svih vrsta različitosti. „Poruka koju želimo poslati danas je da zajednički možemo napraviti promjenu u društvu, što je i svrha socijalnog rada. Želimo obrazovati pripadnike ranjivih skupina ne samo zbog samog procesa obrazovanja, nego za mogućnost zapošljavanja“, kazala je je pročelnica doc. Begić.

Svjetski dan Socijalnog rada obilježava se trećeg utorka u mjesecu ožujku kako bi se povećala svijest o važnosti socijalnog rada i uključivanja u društvo osoba s invaliditetom, a ove godine pod globalnim geslom „Poštivanje različitosti kroz zajedničku socijalnu akciju“.

Predsjednica Udruge socijalnih radnika Hercegovačko- neretvanske županije mag. soc. rada  Antonija Novak je kazala kako je cilj udruge promocija socijalnog rada, podrška socijalnim radnicima kao stručnjacima te vrednovanje etičkih, međunarodnih i profesionalnih standarda.

Socijalni radnik iz Edukacijsko rehabilitacijskog centra sv. Josip Radnik iz Čitluka mag. soc. rada Ljubo Ostojić je istaknuo kako govore o pravima djece s poteškoćama u razvoju i prava osoba s invaliditetom te da ima mnoštvo pitanja na koja često nemaju odgovor.

„Model Međunarodne klasifikacije funkcioniranja invaliditeta i zdravlja predviđa djelovanje na lokalnu zajednicu u smislu da u slučaju ako nešto od resursa nije dostupno u našoj županiji to pokušamo naći u nekom drugom obližnjem mjestu u kojem je dostupno. Mi smo dužni sve roditelje uputiti na lokalne resurse koji su na raspolaganju“, rekao je mag. soc. rada Ostojić.

Edukacijsko rehabilitacijski centar sv. Josip Radnik iz Čitluka djeluje kao dnevni centar za rehabilitaciju i edukaciju djece s poteškoćama u razvoju.