Obilježen Dan Europe na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru

Studij politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u sklopu Tjedna Europe obilježio je Dan Europe okruglim stolom o temi „Budućnost Europe – Budućnost BiH“.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je kazao kako Europa postaje DNK-a svih onih koji prihvaćaju europske vrijednosti. „Na Sveučilištu u Mostaru tragamo i radimo na vrijednostima i standardima visokog obrazovanja u Europi. Tim povodom sljedeće godine ćemo imati novu međunarodnu europsku reakreditaciju na SUM-u i tu na najbolji način potvrđujemo što nam je interes, što nam je cilj i koji nam je put, a to je Europa“, kazao je rektor Tomić.

Pomoćnica direktora Direkcija za europske integracije (DEI) Darija Ramljak je kazala kako dvadeset godina radi na procesu europskih integracija te je izrazila uvjerenje da jedino u EU BiH može prosperirati, ali i da EU to može s BiH. „Kada svi budemo ovaj Dan Europe istinski osjećali kao svoj osobni blagdan, to će biti veliki napredak za ovu zemlju. Kada smo dobili kandidatski status pred nama je u izvješću postavljeno 14 ključnih prioriteta, ali je u prošlogodišnjem izvješćuju istaknuto njih osam. Najviše se govori o zakonima o VSTV-u, sudovima, napretku u području korupcije, reformi javne uprave... Kada se urade te stvari, onda možemo dobiti plus od strane Europske komisije, sigurno je da bi ovo sve moglo i brže i bolje, ali uzevši u obzir svu našu kompleksnost ipak se stvari odvijaju“, kazala je Ramljak.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić je istaknuo kako je ova godina mogućnost iskoraka da se dođe do onoga što je cilj, a to je otvaranje pregovora za članstvo u EU. „Očekujemo da Vijeće EU ocijeni pozitivnim iskorak koji se treba dogoditi u BiH. Nadamo se da ćemo uspjeti napraviti dodatni iskorak nakon što je su neke stvari 'skinute' s liste, a pogotovo u kapitulu vladavine prava, da ovi zakoni koji su sada na sljedećoj sjednici Vijeća ministara budu i vrlo brzo prihvatljivi i kroz parlamentarne razine odlučivanja“, rekao je Brkić.

Prof. Dr. sc. Ugo Vlaisavljević s Univerziteta u Sarajevu istaknuo je kako je ovo veliki i važan dan. „Ovo je Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu, najkrvavijeg sukoba u povijesti Europe i svijeta koji je ostavio beskrajno dubok biljeg i trag na povijest Europe koja je bila najponosniji kontinent, najponosnija kultura, znanstvena i filozofska, ali i dan EU s čuvenom Schumannovom deklaracijom koja je preokrenula tu povijest u tragičnom momentu poslije rata u jedan ugovor mira, suradnje i obnove europskog identiteta“, istaknuo je Vlaisavljević.

Pročelnica studija politologije SUM-a doc. dr. sc. Ana-Mari Bošnjak govorila je o programu obilježavanja Tjedna Europe. „Prvi dan predstavljen je modul Jean Monnet kojega je dobio Studij politologije. Sutra je na programu planirano predstavljanje udruge Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) i njihovog istraživanja na temu 'Percepcije studenata o europskim integracijama'. U četvrtak imamo naš alumni susret 'Politologija – moja antologija' gdje ćemo predstaviti neke od naših najizvrsnijih studenata i dočekujemo maturante. Kao završni događaj ovoga tjedna u petak ćemo imati gostujuće predavanje prof. dr. sc. Borisa Havela sa Sveučilišta u Zagrebu koji će govoriti na temu Holokausta, odnosno pomirenja Izraela i Europe. Ovime smo dali mali doprinos proslavi Tjedna i Dana Europe“, rekla je pročelnica Bošnjak.

Okrugli stol održan je na Televiziji Sveučilišta u Mostaru te se može se pogledati na poveznici