FENA i Filozofski fakultet SUM-a potpisali Ugovor o suradnji

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Federalna novinska agencija (FENA) potpisali su Ugovor o suradnji kojim ova novinska agencija, među ostalim, postaje nastavna baza Fakulteta u kojoj će studenti obavljati praktični rad.

Ugovor su potpisali v.d. dekana Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Dražen Barbarić i zamjenik direktora Federalne novinske agencije prof. dr. sc. Ilija Musa.

Dekan Barbarić je kazao kako se radi se o jednom od standardiziranih sporazuma koje kao Fakultet potpisuju s potencijalnim nastavnim bazama. „Fena je kao istaknuta institucija na području agencijskog novinarstva bitna zbog naših potencijalnih budućih i sadašnjih studenata i zbog toga je ovaj ugovor izuzetno važan. Na taj način, u proces praktičnog rada možemo slati naše studente u FENA-u da se izučavaju upravo u tom dijelu novinarske struke“, kazao je Barbarić.

Ugovor je, kako dodaje, namijenjen domaćim studentima novinarstva, ali i odnosa s javnošću. „Sporazum nam je također izuzetno bitan zato što od sljedeće akademske godine pokrećemo studij odnosa s javnošću i novinarstva u dislociranom centru Orašje, dakle za Posavsku županiju i potencijalno južni dio Slavonije, što će svakako igrati važnu ulogu u privlačenju studenata i njihovom praktičnom radu i usavršavanju za buduću novinarsku profesiju“, naveo je Barbarić.

Istaknuo je kako će studij novinarstva uvijek biti aktualan. „Što se tiče novinarstva, s obzirom na demografske trendove i trendove visokog obrazovanja, određeni broj upisnih kvota reduciran je na optimalnu razinu, dakle maksimalno smo se prilagodili potrebama tržišta rada. Mediji su, da tako kažem, branša koja će uvijek tražiti određenu vrstu kvalitetnih kadrova i Studij novinarstva će uvijek biti aktualan u bilo kojem vremenu i bilo kakvim tržišnim uvjetima zato što svako društvo vapi za kvalitetnim medijskim sadržajem. Ja se za studij novinarstva ne bojim, a ovaj potpisani ugovor i uvrštavanje FENA-e kao naše nastavne baze samo je dodatan iskorak u pravcu kvalitete studija“, kazao je Barbarić.

Naglasio je kako će im ovakva vrsta prakse u Federalnoj novinskoj agenciji itekako značiti. „S obzirom na naš revidirani nastavni plan i program, praktični dio studentskog rada od agencijskog novinarstva u ovom smislu, portala, društvenih mreža, radija, montaže, SUM TV-a, naši studenti na raspolaganju imaju široki spektar izuzetno kvalitetnih, visoko organiziranih institucija i naših pomoćnih organizacijskih jedinica gdje se mogu praktično obučavati za sve dijelove novinarske profesije“, istaknuo je dekan Filozofskog fakulteta SUM-a.

Zamjenik direktora Federalne novinske agencije Ilija Musa kazao je kako će potpisivanje ovog ugovora, među ostalim, pridonijeti i predstavljanju Agencije u javnosti, odnosno njenoj prepoznatljivosti.

„S obzirom na ulogu FENA-e u distribuciji vijesti i na naš angažman koji, s preko 250 naših izvornih vijesti dnevno, što na domaćim, odnosno službenim jezicima u BiH, što na servisu na engleskom jeziku, ovaj ugovor će pridonijeti i povezivanju i predstavljanju Agencije u javnosti, ali i ovom suradnjom s Filozofskim fakultetom, odnosno SUM-om, i te institucije dobit će mogućnost i predstavljanja u javnosti, ali i nešto dublje suradnje kako kroz povezivanje, u ovom smislu nastavne baze gdje će studenti u FENA-i dobivati praktične oblike nastave, ali i na način da FENA iz te baze dobiva određen broj dopisnika koji će kroz tu praksu obavljati ono što će im sutra biti posao“, kazao je Musa.

Naglasio je kako se kroz ovakav način praktičnog rada može isfiltrirati onaj dio osoba koje se pronalaze u agencijskom novinarstvu.

„Potrebe tržišta rada pokazale su da upravo kroz suradnju tijekom visokoškolskog obrazovanja studenti imaju mogućnost naučiti one vještine i znanja koja su im potrebna sutra u svakodnevnom radu, a i FENA ima potrebu za angažmanom kako dopisnika, tako i stalno zaposlenih. Na ovaj način može se isfiltrirati onaj dio osoba koji se pronalaze u ovoj vrsti novinarstva, mogu steći praksu u pisanju agencijskih vijesti i na taj način već prije dovršetka studija vidjeti je li to područje u kojem mogu raditi“, istaknuo je Musa.

Ciljevi suradnje Filozofskog fakulteta SUM-a i Federalne novinske agencije su povezivanje dvije navedene ustanove u cilju izvođenja stručne prakse studenata, uvođenje novih tehnologija radi unaprjeđenja i transfera znanja studenata, zajedničko organiziranje simpozija, seminara, radionica i slično te razmjena literature, podataka, informacija i iskustava, ostvarivanje drugih ciljeva u okviru znanstvene, nastavne i stručne djelatnosti, a koji su od zajedničkog interesa ugovornih strana.

Video s potpisvanja sporazuma može se pogledati ovdje