Predavanjem prof. dr. sc. Borisa Havela završen Tjedan Europe

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Boris Havel sa Sveučilišta u Zagrebu održao je predavanje o temi „Političko-teološko zbližavanje Crkve u Europi i Židova nakon holokausta“. Predavanjem je završen Tjedan Europe kojega je obilježio Studij politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Prof. dr. sc. Boris Havel, profesor je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i stručnjak za međunarodne odnose, politiku i povijest Bliskog istoka, a govorio je o kršćansko-židovskim odnosima i napretku do kojih je došlo u njima, kao i o metodologiji istraživanja tih odnosa, ali i nizu pozitivnih događaja koji služe na ohrabrenje za daljnju pozitivnu izgradnju navedenih odnosa. 

Prof. Havel je kazao kako su kompleksni kršćansko-židovski odnosi kroz povijest. „Ono što mogu ukratko reći je da ti odnosi kroz povijest idu naprijed, nikada nisu bili dobri kao što su danas, a da se zaključiti i da će u budućnosti biti bolji“, rekao je prof. Havel.

Istaknuo je kako je Izraelska država nastala kao odgovor jednim dijelom na stradanja židovskog naroda, iako je cionizam nastao puno ranije. „Židovski narod je kroz holokaust naučio da je jedini način kako bi opstao taj da sam napravi svoju državu, koja bi štitila njegove interese, kulturu, vjeru, ali poglavito njegovu sigurnost. To se posebno vidi u posljednje vrijeme gdje su džihadističke skupine iz Pojasa Gaze do sada su ispalile preko 800 projektila na civilna naselja i gradove gdje je bilo mrtvih i ranjenih. Zamislite što bi se dogodilo s Izraelom da nije u stanju vojno zaštiti svoj narod.“

Prof. Havel je naglasio kako je Izrael jako bitan i da se od njega ima puno toga za naučiti. „Izrael je zemlja partner, prijateljski nastrojena prema svakome tko želi biti prijatelj s njom i ono što je sjajna stvar da i Hrvatska i BiH grade sjajne odnose s Izraelom. Volio bih da se to produbljuje i nastavi“, poručio je Havel. Izrazio je zadovoljstvo što je pozvan na Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru da sa studentima održi predavanje.