IN MEMORIAM: Drago Marić, prof.

Sjećanja na život jednog čovjeka svode se na crtice iz života i emocije. Pa od toga i polazimo opraštajući se od profesora Drage Marića. Profesor je rekao da je u danima kad je izgubio majku upamtio svaku osobu koja mu je pružila ruku kao izraz sućuti. Dodao je odmah da mu to nije bila namjera, ali i znanstveno pojašnjenje zbog čega se to dogodilo. Izražavamo sućut njegovoj obitelji, njegovim studentima i kolegama jer su ga i oni jako voljeli i cijenili. Veliki je to gubitak za kolege koji su s njim surađivali, studente i sve suradnike, iako se prof. Drago Marić u svojoj maniri skromnosti s time sigurno ne bi složio i popratio to svojim dobro poznatim osmijehom.

Prof. Drago Marić je govorio tiho, ali s puno autoriteta. Autoritet mu je davao široki spektar znanja koje je posjedovao.

Uvijek je teško prenositi znanje, a prof. Drago Marić je to znao s lakoćom i nenametljivo. Volio je raditi sa studentima novinarstva. Prva predavanja i pomno osmišljene vježbe koje su studenti s nestrpljenjem iščekivali bila su posvećena razvijanju ne puke nego intelektualne znatiželje, koja je kako je govorio početak bavljenja novinarstvom. I uspijevao je u tome jer su učionice bez iznimke bile pune petkom u 16 sati.

Studenti su rado učili od onoga koji bi im u svojoj skromnosti priznavao da i on još uvijek uči. Nikada nije dolazio na predavanje, a da nije darovao barem jednu knjigu koju je kupio za sebe, studentu koji je pokazao interes. Samo da se čita i uči.

Zaljubljenik u novinarstvo i psihologiju, ali prije svega znalac znao je kako vješto prenositi i primjenjivati znanja na rad i suradničke odnose. Posjedovao je enciklopedijsko znanje i diplomatske manire. Krasilo ga je intelektualno poštenje, upornost, kolegijalnost i poštovanje prema svakom napisanom radu ma koliko bio manjkav ili briljantan. Kao antički mudraci znao je pravu mjeru, pa je u duhu vrlina koje je posjedovao studentima i kolegama pomagao na suptilan, neupadljiv i afirmativan način. „Biti tu i pomno saslušati svakoga“ čini se da je bilo nepisano geslo prof. Drage Marića, a zbog tog životom posvjedočenog gesla „biti tu“ ostaje i dalje tu u mislima i djelima svojih studenata i kolega sa studija Novinarstva. Prof. Drago Marić bio je jedan od utemeljitelja studija Novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Studij Novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru