Studij Novinarstva Filozofskog fakulteta SUM-a obilježio 25 godina postojanja

Studij Novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru obilježio je 25 godina postojanja studija te su dodijeljene plakete i zahvalnice zaslužnim pojedincima i institucijama za izniman doprinos, razvoj i promociju studija Novinarstva.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Dražen Barbarić je kazao kako studenti Novinarstva nakon što završe studij i izađu na tržište rada, posjeduju apsolutno sve.

„Posjeduju profesionalnu etiku, znanja, tehnike, vještine, kompetencije da budu punopravni dionici na tržištu rada u medijskom sektoru. Kada kažete 25 godina samo to prevedite u četvrt stoljeća i to je jedan veliki uspjeh. Kada pogledate ljude koje je taj studij iznjedrio, kad pogledate kvalitetu i, na kraju krajeva, strukturu medijskog sustava onda ta obljetnica u svom kontekstu dobiva pravo značenje“, kazao je v. d. dekana Filozofskog fakulteta SUM-a Dražen Barbarić.

Pročelnik studija Novinarstva doc. dr. sc. Franjo Takač poručio je kako je studij školovao i odgojio brojne novinare koji danas čine znatan dio medijskog prostora u BiH, ali i šire. „To je naš ponos. Ti isti novinari su dio našega novog plana i programa kao stručnjaci koji će našim studentima, uz ovaj teorijski dio, obogatiti nastavni proces s iskustvima iz prakse. Cilj je, da kada student novinarstva završi svoje formalno obrazovanje bude spreman za rad“, kazao je doc. Takač.

Pročelnik Takač je predstavio novi nastavni plan i program studija Novinarstva. „Imamo medijski centar na SUM-u koji je baza novog nastavnog plana i programa gdje će studenti u stvarnom vremenu moći praviti medijske sadržaje na televiziji, radiju i portalu. Potičemo generiranje kvalitetnih ideja, pozitivnih medijskih diskursa u javnosti i na taj način ukazujemo na probleme, ali pokazujemo i pozitivne stvari koje postižemo ovdje na SUM-u. To je jedna simbioza i novost u visokom obrazovanju studenata novinarstva koja će zasigurno uroditi plodom“, poručio je doc. Takač.

Maja Marić je predstavila Medijski i istraživački centar SUM-a, SUM TV, SUM Radio, portal SUM Sova, Universitas Mostariensis i Newsletter SUM-a te objasnila kako su se ti mediji razvijali od svojih početaka. Prikazan je i film o studiju Novinarstva gdje su o studiju govorili bivši i sadašnji profesori, studenti i praktičari.