Održana IV. Međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Mladi znanstvenici u dijalogu“

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana je IV. Međunarodna znanstveno - stručna konferencija „Mladi znanstvenici u dijalogu“ koja je okupila više od 80 izlagača iz Estonije, Austrije, Republike Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Partneri i suorganizatori konferencije su Doktorska škola Sveučilišta J. J. Strossmayera, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Sjever, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u J. J. Strossmayera, Edukacijski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera.

Dekan Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Dražen Barbarić je kazao kako je prvobitna ideja za pokretanje ovakvog tipa konferencije bila znanstveno upoznavanje i suradnja mladih ljudi. „Iz godine u godinu konferencija je rasla i danas smo došli do međunarodne razine. Uključenost naših partnera iz Republike Hrvatske je od velike važnosti, nadam se da ćemo i dalje privlačiti što veći broj mladih znanstvenika, istraživača i doktoranada“, kazao je dekan prof. Barbarić.

Dekanica Akademije za umjetnost i kulturu te voditeljica Doktorske škole Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić kazala je kako je to jedina doktorska škola u kojoj se spajaju dijalozi iz humanističkog, društvenog i umjetničkog područja. „Danas je dobro kada na početku svog znanstvenog razmišljanja dolazimo do suprotnih ideja i suprotnih stavova. Jednostavno je nešto interpretirati, ali argumentirano ulaženje u dijalog je nešto što treba ne samo znanstvenicima nego i umjetnicima“.

U ime članova Organizacijskog odbora konferencije obratio se i predsjednik Marijan Tustonja. „Zahvaljujući ljudima koji me okružuju uspjeli smo u relativno kratkom roku iznijeti ovu konferenciju na ovako visokoj razini s izuzetno impozantnim brojkama suorganizatora, prijavljenih i aktivnih sudionika“, kazao je Tustonja.

Plenarno izlaganje je održala prof. Montserrat Pintado sa španjolskog Sveučilišta Santiago de Compostela na temu International Relations at a crossroad: Young researchers as bridge builders.

Dijelom konferencijskog sadržaja bile su i dvije radionice namijenjene doktorandima s ciljem usavršavanja znanja i vještina prilikom studiranja na doktorskom studiju. Prvu radionicu održao je doc. dr. sc. Josip Šimić na temu: Znanstvena komunikacija i objavljivanje znanstvenih radova, drugu radionicu održala je doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić na temu: Digitalna pristupačnost za bolje iskustvo učenja. Konferencija je održana kroz četiri panela kroz koja su se prožela različita izlaganja mladih znanstvenika iz njihovih područja, ponudili su savjete te smjernice za unaprjeđenje struke.