Održana konferencija na temu „Hrvatska nacionalna svijest- dva stoljeća razvoja kroz politiku, umjetnost i sport“

U organizaciji studija Povijesti i Kluba studenata povijesti „Filip Lastrić“- ISHA Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u sklopu Dana povijesti održana je konferencija na temu „Hrvatska nacionalna svijest- dva stoljeća razvoja kroz politiku, umjetnost i sport“.

Potporu konferenciji dali su Studentski zbor SUM-a i Studentski centar u Mostaru, a okupila je sudionike sa Sveučilišta iz Osijeka, Splita, Zadra i Pule.  

Predsjednik Kluba studenata povijesti „Filip Lastrić“- ISHA Ivan Babić kazao je kako tema ove konferencije predstavlja način odavanja počasti Anti Starčeviću, ocu domovine, jednom od najzaslužnijih osoba 19. stoljeća za buđenje hrvatske nacionalne svijesti i sami razvoj hrvatskog nacionalnog identiteta. 

Kroz konferenciju studenti su imali priliku steći nova znanja i spoznaje iz raznih društveno- političkih sfera koji su utjecali na formiranje Hrvatske i Bosne i Hercegovine onakvom kakva je ona danas. „Vjerujem kako će ovo naše višednevno druženje rezultirati novim idejama i projektima te daljnjim pozivanjima sa susjednim i prijateljskim sveučilištima iz Republike Hrvatske“, kazao je potpredsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Toni Barać.

S temom „Što pričaju ulice moga grada“ pročelnica Studija povijesti prof. dr. Marina Beus upoznala je sve prisutne s hodonimijom grada Mostara kroz povijest, od dolaska Austro- Ugarske sve do danas. „Kada se govori o hodonimiji riječ je o nazivima ulica i trgova, nazivima koji s vremenom dobivaju dublje značenje, postaju ideološki obojeni“, kazala je prof. Beus.