Održano predavanje o temi „Antun Gustav Matoš kao likovni kritičar“

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u organizaciji studija Povijest umjetnosti održano je predavanje likovnog i književnog kritičara Milana Bešlića na temu „Antun Gustav Matoš kao likovni kritičar“.

Bešlić je naveo kako je manje poznato da je Antun Gustav Matoš bio likovni kritičar te da je on utemeljitelj hrvatske likovne kritike.

„Osim informacije u novinama čitao se i njegov pristup samom likovnom dijelu, temi ili problemu kao i analize i raščlambe pojedinog djela. Upravo zbog te komponente se može govoriti da je Antun Gustav Matoš u novinarsko-publicističkome stilu oblikovao tekstove koji su snažno prožeti književno-umjetničkim stilom. S toga motrišta njegov je tekst danas više književni, a manje novinski“, kazao Bešlić.

Milan Bešlić rodio se 1953. godine u Slavonskom Brodu. Podrijetlom je iz Sinja. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Likovni je i književni kritičar te esejist. Autorski potpisuje brojne izložbe, monografske knjige i dokumentarne filmove o suvremenim hrvatskim likovnim umjetnicima, likovnim kritičarima i književnicima. Pjesme je objavljivao u novinama i časopisima: Hrvatsko slovo, Forum, Kontura, Kolo. Počasni je građanin Hrvatske Kostajnice od 2017. godine. Dobitnik je Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 2022. godine. Živi i radi u Zagrebu.