Otvorena III. Međunarodna znanstvena konferencija Dijete u fokusu – suvremeni izazovi pomažućih profesija

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru otvorena je III. Međunarodna znanstvena konferencija Dijete u fokusu – suvremeni izazovi pomažućih profesija koju organizira studij Socijalnog rada Filozofskog fakulteta SUM-a u suradnji s Udrugom socijalnih radnika Hercegovačko-neretvanske županije.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je kazao kako je u današnjem svijetu kada ima puno loših vijesti potrebno dijete staviti u fokus. „Hvala svima koji na konferenciji dijelite informacije i znanje koje bi u nekoj hipotezi trebalo nas činiti spremnim, boljim, angažiranim da služimo svome društvu, ali ponaosob da služimo svakom djetetu“, kazao je rektor dr. Tomić.

Prodekan za znanost Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Marko Odak je rekao kako na Fakultetu ima 18 studijskih programa te da je studij Socijalnog rada jedan od onih koji imaju posebnu ulogu u društvenoj zajednici. „Djeluje kao pomažuća profesija što je istaknuto i u naslovu konferencije, a sama konferencija, treća po redu, je jedan od pokazatelja kvalitete rada ovoga studija“, kazao je dr. Odak.

Pročelnica studija Socijalnog rada je naglasila da treba promišljati o načinima kako doprinijeti da djeca s poremećajima u ponašanju dobiju jednu novu priliku, šansu kroz osnovno i predškolsko obrazovanje.

Predsjednica Međunarodne federacije socijalnih radnika (IFSW) za Europu prof. dr. sc. Ana Radulescu je rekla kako je praksa u Europi pokazala kako su socijalni radnici zapravo vrlo važni i za ekonomski razvoj jedne zemlje. „Važno je da socijalni radnici dobivaju potrebnu podršku zato što je glavni zadatak socijalnih radnika da osnažuju ljude i da im daju podršku, da stvaraju zdrave ličnosti i ako imate zdrave ličnosti i jake ljude oni mogu dati svoj doprinos ekonomskom jačanju“, objasnila je dr. Radulescu.

Predsjednica programskog odbora konferencije i docentica na Studiju Socijalnog rada Filozofskog fakulteta SUM-a dr. sc. Maja Nižić je kazala kako je cilj konferencije razmišljati i razgovarati o pitanjima suvremenih izazova koji se postavljaju pred pomažuće struke, osobito pred socijalne radnike te na koji način struka može intervenirati i kako možemo  prevenirati određene probleme.

Predsjednica Udruženja socijalnih radnika Hercegovačko-Neretvanske županije Antonija Novak je naglasila kako se socijalni radnici susreću sa stresnim događajima u životima ljudi. „U našim školama bi puno značilo zapošljavanje socijalnih radnika u već postojeće timove u školama uz pedagoga, psihologa, učitelje, profesore… Socijalni radnik bi mogao biti spona između škole i ustanova, centara za socijalni radi i drugih službi koje mogu pripomoći“, rekla je Novak.

Organizatori ističu da su posebno ponosni što će drugi dan u fokusu ove Konferencije biti djeca, koja će u jednoj sekciji kroz predstavljanje svojih radionica izlagati zaključke na teme prava djece, vršnjačkog nasilja i slično. Radi se o djeci i mentorima/voditeljima udruženja Altruist Mostar, Vedrog osmijeha Mostar i SPESA Mostar.