Studentica Helena Ćavar objavila rad u Zborniku studentskih radova koji je nagrađen kao jedan od četiri najbolja

Studentica prve godine diplomskoga studija Psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Helena Ćavar sudjelovala je na Zimskoj školi "Rod i globalizacija" u sklopu UNIGEM projekta i objavila je rad „(DE)aktivacija rodnih stereotipa u selekcijskim situacijama“. Rad je objavljen u Zborniku studentskih radova te je nagrađen kao jedan od četiri najbolja zbog važnosti odabrane teme kao i vrsnog stila pisanja akademskih tekstova.

Ćavar je rekla kako je korištenjem eksperimentalnog nacrta s konstruiranim životopisima, simulirana selekcijska situacija u kojoj su studenti sa Sveučilišta u Mostaru imali izbor zaposliti muškarca ili ženu istih kvalifikacija na određeno stereotipno radno mjesto.

„Rezultati empirijskog istraživanja pokazali su da studentice imaju tendenciju zapošljavanja osoba istog spola tj. žena, dok studenti nemaju tendenciju zapošljavanja istog spola, tj. muškaraca. Zaključak koji smo izveli je da je među mladima još uvijek prisutna ideja o rodnim ulogama te ideja o stereotipnim muško-ženskim zanimanjima“, objasnila je Ćavar.

Rad je objavila pod mentorstvom doc. dr. sc. Ivone Čarapina Zovko s Filozofskog fakulteta SUM-a i kazala je kako joj je uvelike pomogla s izradom rada, počevši od same teme rada pa sve do konačne izrade eksperimentalnog nacrta. „To je nešto što mi studenti rijetko izvodimo i ne preferiramo izvoditi zbog složenosti samog procesa formiranja eksperimentalnog nacrta“, objasnila je Ćavar. „Smatram da je mentor od velike važnosti za jednog studenta, kao osoba koja je stručnjak u svom području, a s druge strane doc. Čarapina Zovko je spremna surađivati sa studentom kao s kolegom, razmijeniti ideje, slušati i savjetovati kako unaprijediti studentovu ideju, bez svojih nametanja.“

Istaknula je kako joj nagrada došla kao iznenađenje jer je konkurencija bila velika te je u Školi bila jedna od mlađih i neiskusnijih. „Drago mi je i ponosna sam što se prepoznao moj trud, rad i smisao za pisanjem akademskih radova, no to naravno imam za zahvaliti i profesorici Čarapina Zovko koja je svaki dio rada sa mnom detaljno pregledala, dala konstruktivne savjete i kritike te ispravljala greške“, kazala je Ćavar i dodala kako joj je ovo dalo vjetar u leđa da se nastavi baviti ovakvim istraživanjima te se nada da će joj doc. Čarapina Zovko biti mentorica u izradi diplomskoga rada.

U Školi uz studenticu Ćavar SUM je predstavljala i studentica Socijalnog rada Nensi Škomrlj te su kazale da im je prof. dr. sc. Davorka Topić Stipić preporučila da idu na Zimsku školu nakon uspješne suradnje na provođenju 12 dana aktivizma projekta UNIGEM na SUM-u, čiji je bila koordinator.

Zimska škola nosila je naziv "Rod i globalizacija" te je organizirana od strane TPO fondacije i Centra za interdisciplinarne studije -prof. Zdravko Grebo Univerziteta u Sarajevu, a sve se održalo u sklopu UNIGEM projekta. UNIGEM projekt tiče se uvođenja rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje. Projekt financira vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a u isti su uključeni TPO fondacija i 17 sveučilišta iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, uključujući i Sveučilište u Mostaru. Generalni cilj projekta je borba protiv rodno zasnovanog nasilja, seksualnog uznemiravanja, diskriminacije i uspostavljanje kvalitetnog okruženja.