Održano predavanje o temi "Pravoslavna Crkva u međureligijskom i međukulturalnom dijalogu danas"

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović održao je predavanje o temi "Pravoslavna Crkva u međureligijskom i međukulturalnom dijalogu danas" na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Predavanje je dio ciklusa „Religije u suvremenom kontekstu“ koje organizira Filozofski fakultet SUM-a.

Iguman Danilo Pavlović studentima je objasnio kako se Pravoslavna Crkva odnosi prema međureligijskom i međukulturalnom dijalogu danas u svijetu, ali i kroz povijest te smatra da ova tema nije dovoljno zastupljena, niti u javnom diskursu, niti unutar samih vjerskih zajednica.

„To je tema na kojoj se treba raditi, put kojim treba ići, a koji nije lagan. Na međureligijskom dijalogu treba više raditi i ono što je zadatak vjerskih službenika koji se bave dijalogom, a možda i najveća težina je objasniti vlastitoj zajednici zašto je to bitno. Kod običnog svijeta, puka i vjernika postoji veliki potencijal za suživotom i provedbom međureligijskog dijaloga“, kazao je iguman Danilo Pavlović.

Prodekan za znanost Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Marko Odak je rekao kako se na Fakultetu održi više od sto različnih događanja tijekom godine, a koja nisu primarno vezana za nastavni proces. „Kroz ciklus predavanja 'Religije u suvremenom kontekstu' iz različitih perspektiva govore značajni predavači i predstavnici vjerskih zajednica. Vjerujem da će ovaj ciklus doprinijeti širem razmišljanju i razumijevanju religije u odnosu na humanizam i humanističke znanosti“, kazao je prodekan Odak.