Najava predavanja „Digitalizacija kulturne baštine BiH“

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Direkcija za europske integracije, u sklopu suradnje s akademskom zajednicom i nevladinim organizacijama u 2023. godini organizira predavanje za studente o temi „Digitalizacija kulturne baštine BiH“ 17. studenoga (petak) u 11.00 sati u amfiteatru Ruđer Bošković.

Predavanje će održati Ajla Ablaković, stručna savjetnica u Sektoru za usklađivanje pravnog sustava BiH sa pravnom stečevinom Europske unije Direkcije za europske integracije.

Bit će predstavljen projekt digitaliziranog Povijesnog arhiva bh. novina u razdoblju od 1850. do 1945. godine, koji je realizirao Mediacentar iz Sarajeva.

Studenti će se upoznati sa zakonodavstvom Europske unije i preporukama koje se odnose na digitalizaciju i online dostupnost kulturnih dobara i predstavit će se digitalizirani arhiv bh. novina, kao dio vrijedne pisane kulturne baštine BiH.

O arhivu bh. novina koji obuhvaća Osmansko i Austrougarsko razdoblje kao i razdoblje Kraljevine SHS i SFRJ, a dostupan je besplatno korisnicima s IP adresom u BiH, govorit će Dragan Golubović, senior projekt koordinator u Mediacentru Sarajevo.