Prof. dr. sc. Katica Krešić: Interdisciplinarni doktorski studij usklađen je s Europskim bodovnim sustavom

„Interdisciplinarni doktorski studij Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru usklađen je s Europskim bodovnim sustavom radi uspostavljanja zajedničkih kriterija za priznavanje predmeta položenih na drugim sveučilištima koja primjenjuju navedeni bodovni sustav“, rekla je voditeljica Interdisciplinarnog doktorskog studija Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Katica Krešić.

Od ove akademske godine prvi put je pokrenut smjer Socijalni rad uz kojega se još izvode smjerovi: Anglistika, Filozofija, Germanistika, Informacijske znanosti, Komunikacijske znanosti, Kroatistika, Latinski jezik, Politologija i Povijest.

U intervjuu za Večernji list prof. Krešić je kazala kako se smjer Socijalni rad pokreće kao odgovor zahtjevima diplomiranih studenata, stručnjaka iz prakse i iz srodnih područja koji su zainteresirani za praćenje novih trendova i razumijevanje suvremene prakse u području socijalnih djelatnosti te za  usavršavanje teorija iz specifičnih područja socijalnoga rada.

Natječaj za upis na Interdisciplinarni doktorski studij otvoren je do šestoga prosinca. „Svojom interdisciplinarnošću ovaj studij pruža širi humanističko i društveno utemeljen pristup jezičnim, povijesnim i kulturološkim posebnostima Europe, s osobitim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu“, rekla prof. Krešić.

Objasnila je da se nakon završetka studija stječe akademski stupanj doktora humanističkih znanosti ili doktora društvenih znanosti s naznakom znanstvenoga područja, znanstvenoga polja i znanstvene grane koja se određuje prema temi doktorata te da se doktorandi potiču na predstavljanje vlastitih istraživanja i projekata.

Studij traje tri godine, odnosno šest semestara, a studijske obveze obuhvaćaju nastavne obveze te znanstvenoistraživačke, nastavne i izvannastavne aktivnosti.