Filozofski fakultet na godišnjoj konferenciji Sveučilišta Sjever

Godišnja znanstvena konferencija Sveučilišta Sjever „Informacijske i komunikacijske znanosti u kontekstu promjena“ održana je 23. i 24. studenoga 2023. u Sveučilišnom centru Koprivnica.

Studij Informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru izložio je tri rada, a sudjelovali su prodekan za znanost prof. dr. sc. Marko Odak, pročelnica studija Informacijskih znanosti doc. dr. sc. Andrea Miljko, asistenti Lucija Mandić i Dario Jurica, a u studentskoj sekciji sudjelovala je Antonija Juka.

„Sa Sveučilištem Sjever imamo dugogodišnju suradnju, osim podrške u organizaciji znanstvenih konferencija u tijeku je i zajednički Erasmus projekt Unaprjeđenje kvalitete doktorske izobrazbe. Na marginama konferencije dogovorene su i zajedničke aktivnosti u okviru konferencije Mladi znanstvenici u dijalogu, koja se nakon održavanja na našem Fakultetu održava na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na proljeće 2024.“, kazao je prodekan Odak.

Konferencija ICS23 osmišljena je kao istraživanje i rasprava o informacijskim i komunikacijskim znanostima, te je nastavak panel rasprave održane na Sveučilištu Sjever u veljači 2023. godine na kojoj se govorilo o suvremenim tijekovima u navedenom području znanosti. Cilj je ovom konferencijom skrenuti pozornost na prije više od trideset godina uspostavljeno zajedništvo informacijsko-komunikacijskih znanosti te pokušati odgovoriti na pitanje je li ono danas jače nego što je to bilo u svojim začecima ili su sve znanstvene discipline ponovno u preispitivanju, poručili su organizatori.

U okviru konferencije razmatrane su sljedeće teme:
- Klasifikacija znanstvenih područja, polja i grana
- Ishodišta informacijskih i komunikacijskih znanosti
- Zajedništvo informacijskih i komunikacijskih znanosti
- Teorijska pitanja i digitalna budućnost
- Istraživačke metode
- Umjetna inteligencija, etička pitanja, primjena u obradi prirodnog jezika
- Novi koncepti komunikacije
- Obrazovanje, digitalna transformacija obrazovanja i kurikuli usklađeni sa zahtjevima digitalnoga doba
- Zanimanja budućnosti