Rektor Ljutić: Biti odabran i obdaren počasnim doktoratom u životu jednog znanstvenika poseban je događaj

- Biti počasnim doktorom Sveučilišta u Mostaru velika je čast i privilegija. Čast, jer Vaš osobni rad u području znanosti i širenju znanstvenih krugova i znanstvene misli, biva prepoznat i nagrađen izuzetnom nagradom jednog važnog Sveučilišta – Sveučilišta koje je prepoznato na međunarodnoj sceni i koje se pojavljuje na međunarodnim rang ljestvicama uspješnosti. Privilegija zbog poziva – mnogi su pozvani, a rijetki odabrani. Biti odabran i obdaren počasnim doktoratom u životu jednog znanstvenika poseban je događaj kojeg zaista treba slaviti i maksimalno cijeniti – riječi su koje je uputio prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu i novi počasni doktor Sveučilišta u Mostaru na svečanoj dodjeli i proglašenju u okviru Dana Sveučilišta u Mostaru. Ljutić je 18. počasni doktor Sveučilišta u Mostaru, počasnog zvanja koje sa sobom uz ponos nosi i odgovornost i obvezu promocije Sveučilišta.

- Prof. dr. Dragan Ljutić prijatelj je moje i naše domovine Bosne i Hercegovine. Nikada nije radio razliku među nama, javnim sveučilištima i univerzitetima u Bosni i Hercegovini. Rado se odazivao našim pozivima, rado je davao savjete, ali i učio od nas. Njegova je misija suradnja i zajednički rad na općim vrijednostima društva. Akademija mu je ispred svega – istaknuo je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić u svom pozdravnom govoru te dodao kako je Ljutić veliki humanist, osoba široka znanja, ali i tolerancije, vječiti optimist, čovjek koji okuplja, nesebično daje i promiče znanje, uvezuje osobe i institucije. Počasni doktorat, Doctoris Honoris Causa, najviše priznanje koje Sveučilište u Mostaru dodjeljuje istaknutim znanstvenicima i uglednim javnim osobama za poseban doprinos od trajnoga značenja kako Sveučilištu tako i široj društvenoj zajednici u pojedinim područjima znanstvenoga, kulturnoga i umjetničkoga stvaralaštva dodijeljen je rektoru Ljutiću za izniman međunarodni ugled, osobito kao znanstveniku na području biomedicinskih znanosti, te za suradnju s akademskom i znanstvenom zajednicom Sveučilišta u Mostaru čijemu ugledu, razvoju, što većoj vidljivosti i prepoznatljivosti neprestano pridonosi.

Senat Sveučilišta u Mostaru, na prijedlog Medicinskog fakulteta, imenovao je stručno povjerenstvo za ocjenu prijedloga za dodjelu počasnoga doktorata Sveučilišta u Mostaru u sastavu prof. dr. sc. Milenko Bevanda, prof. dr. sc. Ivan Ćavar, prof. dr. sc. Marin Milković, prof. dr. sc. Ante Kvesić i prof. dr. sc. Zoran Đogaš. - U svjetlu suradnje prof. Dragana Ljutića sa Sveučilištem u Mostaru vrijedi istaknuti njegov višegodišnji kontinuirani rad i potporu razvoju Sveučilišta u Mostaru kroz sve ustrojbene jedinice, a posebno Medicinski fakultet te Fakultet zdravstvenih studija u pogledu razvoja novih studija, sudjelovanja u zajedničkim projektima i istraživanjima i povezivanju studenata. Sveučilište u Mostaru u svim tim aktivnostima uvijek je imalo snažna podupiratelja u osobi rektora, prof. dr. Dragana Ljutića. Osim toga, uspješno je radio na povezivanju s međunarodnim partnerima te uključivanju Sveučilišta u Mostaru u međunarodne akademske mreže. Afirmirao je Sveučilište u Mostaru na međunarodnoj razini – istaknuo je prof. dr. Milenko Bevanda, predsjednik Povjerenstva dodajući kako više od 80 nastavnika sa Sveučilišta u Splitu sudjeluje u realizaciji nastave na Sveučilištu u Mostaru. Poseban naglasak u izvješću odnosi se na njegovu ulogu, predanost i pomoć Sveučilištu u području međunarodnih rangiranja i svjetskih ranking-ljestvica prilikom čega je sebe stavio na raspolaganje rangiranju i iskoracima Sveučilišta u Mostaru.

Rektor Ljutić autor je gotovo sto znanstvenih radova koji su objavljeni i indeksirani u Current Contentsu, SCI-Expanded (Web of Science), Medlineu i Scopusu. Od 1994. član je Uredničkoga odbora Dialyse Journal (hrvatsko izdanje) i od 1996. godine glavni urednik Hrvatskih medicinskih anala. Autor je 17 sažetaka kongresnih priopćenja koja su objavljena u časopisima koji se indeksiraju u Current Contentsu te deset ostalih kongresnih priopćenja, a ukupan broj citata iznosi 1013. U autorstvu i suautorstvu napisao je šest udžbenika. 2008. bira se za redovitoga profesora u trajnome zvanju. U akademskoj karijeri od 2009. godine u razdoblju od tri godine obnašao je dužnost pomoćnika dekana za međunarodnu suradnju Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu, a 2011. postaje dekan Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu. Godine 2018. izabran je za rektora Sveučilišta u Splitu i aktualni je predsjednik Rektorskoga zbora Republike Hrvatske. Ove godine predsjeda SEA-EU alijansom te UNIADRION alijansom. 2018. godine postaje članom Europske akademije znanosti i umjetnosti, od 2019. član je Nacionalnoga vijeća za zdravstvo čiji predsjednik postaje ove godine. Od 2021. član je i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora. Osim toga, član je Hrvatskoga liječničkog zbora, Hrvatskoga društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju kao i brojnih međunarodnih strukovnih udruženja.