Na SUM-u osnovan Muzej moderne umjetnosti

Senat Sveučilišta u Mostaru donio je odluku o osnivanju Muzeja moderne umjetnosti na Sveučilištu u Mostaru na sjednici održanoj na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Dosadašnja Sveučilišna galerija višestruko je nadišla svoje postojeće okvire i za daljnji razvoj kulture i umjetnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini važno je osigurati bolju vidljivost i participaciju u nacionalnim i međunarodnim suradnjama i europskim projektima. Projekt Muzeja moderne umjetnosti definirat će se kao strateški važan projekt u kulturi hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, poseban u okvirima grada Mostar i Hercegovačko-neretvanske županije.

Također, Senat Sveučilišta donio je odluku o osnivanju CERT-a (Computer Emergency Response Team) čiji će zadatak biti otkrivanje, analiza i rješavanje sigurnosnih problema u računalnim sustavima i mrežama. Osnivanje CERT-a ključno je za jačanje kibernetičke sigurnosti, da kroz prevenciju, detekciju, odgovori na kibernetičke incidente.

Sjednica je također obuhvatila provedbu izbora i reizbora u znanstveno-nastavna, umjetničko-nastavna zvanja te nastavna zvanja na Sveučilištu u Mostaru kao i usvajanje izvješća te imenovanje povjerenstva za ocjenu i obranu teme doktorskog rada i imenovanje povjerenstva za ocjenu doktorskog rada.

Dodatno, usvojene su Politike usklađene s ciljevima održivog razvoja UN-a, Politika o minimiziranju plastike u skladu sa ciljevima održivog razvoja, Politika o zbrinjavanju opasnog otpada te Politika o oblicima neprihvatljivih ponašanja i osiguranju ravnopravnosti na Sveučilištu u Mostaru. Senat je također dao suglasnost da PRESSUM bude nakladnik više udžbenika i brošura iz različitih područja, čime se promiče širenje znanja i stručnosti iz različitih disciplina. Na sjednici Senata donesena je odluka o raspisivanju natječaja za upis na poslijediplomski doktorski studij „Ars Sacra“ na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru u akademskoj 2023./2024. godini. /sum.ba/