Europski standardi: SUM se priprema za međunarodne akreditacije

Sveučilište u Mostaru trenutno je u procesu intenzivnih priprema za međunarodne akreditacije, ističući značaj usklađivanja s europskim standardima u području visokog obrazovanja odnosno vanjsko vrednovanje Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske te  Austrijske agencije za osiguravanje kvalitete i akreditaciju za međunarodni zajednički prekogranični interdisciplinarni doktorski program u obrazovnim i komunikacijskim znanostima.

Proces reakreditacije koji provodi Austrijska agencija za osiguravanje kvalitete i akreditaciju (AQA) predstavlja važan događaj za Sveučilište u Mostaru, posebno u kontekstu njegovog statusa kao člana konzorcija koji izvodi združene doktorske studije na Sveučilištu primijenjenih znanosti Burgenland u Eisenstadtu. Sveučilište je ranije dobilo akreditaciju Austrijske agencije za program međunarodnih ekonomskih odnosa i menadžmenta, a ovoga tjedna kroz postupak će proći i međunarodni zajednički prekogranični interdisciplinarni doktorski program u obrazovnim i komunikacijskim znanostima.

Ovo partnerstvo i sudjelovanje u združenom doktorskom programu znatno povećavaju međunarodnu vidljivost Sveučilišta u Mostaru. Omogućujući studentima pristup širokom spektru resursa, ekspertize i mreža, Sveučilište u Mostaru se pozicionira kao institucija koja podupire interkulturalnu razmjenu i međunarodno obrazovanje. Ova suradnja je također ključna za promicanje inovativnih istraživačkih pristupa i interdisciplinarnih studija, što je neophodno u dinamičnom akademskom svijetu.

Osim toga, uključenje Sveučilišta u Mostaru u bazu EQAR-a, Europskog registra za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja, je od iznimne važnosti. EQAR je platforma koja okuplja nacionalne agencije za osiguranje kvalitete koje su članice ENQA-e (Europske asocijacije za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju). Ovaj status potvrđuje da Sveučilište u Mostaru udovoljava visokim europskim standardima u pogledu kvalitete obrazovanja, istraživanja, upravljanja i ostalih ključnih aspekata akademskog djelovanja.

Uključenje u EQAR ne samo da potvrđuje kvalitetu i usklađenost Sveučilišta u Mostaru s europskim standardima, već također pruža dodatnu vrijednost akademskim programima i diplomama.

Usporedno, Sveučilište u Mostaru se s velikom posvećenošću priprema za nadolazeću reakreditaciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske, koja se očekuje na proljeće ove godine. Ovaj postupak reakreditacije nije samo formalni korak, već ključni element u potvrđivanju i održavanju visokih standarda kvalitete koji su usklađeni s europskim trendovima i praksama u visokom obrazovanju. Proces reakreditacije predstavlja detaljan i sveobuhvatan pregled svih aspekata djelovanja Sveučilišta, od akademskih programa, nastavnog osoblja, istraživačkih kapaciteta, do studentskih usluga i administrativnih procesa. Kroz evaluaciju, Agencija za znanost i visoko obrazovanje RH provjerava zadovoljava li Sveučilište u Mostaru određene kriterije kvalitete, koje uključuju kvalitetu nastave, relevantnost kurikuluma, istraživačku produktivnost, infrastrukturu, kao i međunarodnu suradnju i mobilnost.

Važnost ove reakreditacije leži u tome što ona omogućuje Sveučilištu u Mostaru da održi svoj status i reputaciju kao institucije koja pruža obrazovanje visokog kvaliteta.

Paralelno s ovim procesima, Sveučilište u Mostaru prošlo je kroz institucionalnu reakreditaciju Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH krajem prošle godine, a uskoro se očekuje konačno mišljenje i izvješće Povjerenstva stručnjaka koji su boravili na Sveučilištu u Mostaru.

Ponovna evaluacija i akreditacija međunarodnih i domaćih agencija su od vitalnog značaja za Sveučilište. One ne samo da pružaju vanjsko vrednovanje kvalitete i standarda, već i pomažu u identificiranju područja za poboljšanje i razvoj. Ovaj proces također igra ključnu ulogu u osiguravanju da se obrazovne prakse i kurikulumi stalno ažuriraju i prilagođavaju kako bi odgovarali promjenjivim potrebama studenata i tržišta rada.

Usklađenost s europskim standardima je ključna za Sveučilište u Mostaru. Ovo ne samo da pomaže u očuvanju konkurentnosti na međunarodnom tržištu obrazovanja, već i u osiguravanju da studenti dobivaju obrazovanje koje je relevantno i suvremeno te diplome koje su priznate u Europi i svijetu. /sum.ba/