Najava predavanja „Marjan – sveta i čarobna splitska gora: od Dijaninog svetišta do ermitaža sv. Jere“

U organizaciji Studija povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održat će se gostujuće predavanje dr. sc. Josipa Belamarića na temu „Marjan – sveta i čarobna splitska gora: od Dijaninog svetišta do ermitaža sv. Jere“ u četvrtak, 18. siječnja u 10.00 sati u učionici 31.

Na predavanju će se izložiti neke od važnijih teza autorove knjige “Sv. Jere na Marjanu” objavljene nakon velike izložbe istoga naslova u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika na kojoj je prikazan razvoj ermitaža sv. Jere na zapadnom kraju Marjana, gdje su se – kao malo gdje drugdje na hrvatskoj obali – sveto i religiozno stoljećima nerazdruživo spajali s profanim i svjetovnim.

Joško (Josip) Belamarić diplomirao je na Sveučilištu u Zagrebu interfakultetski studij povijesti umjetnosti i muzikologije, potom tamo magistrirao i doktorirao. Od 1979. je bio zaposlenik službe za zaštitu spomenika kulture u Splitu, a od 1991. do 2009. na dužnosti ravnatelja Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu. Od 2010. je zaposlen u Institutu za povijest umjetnosti, kao voditelj novoosnovanog Centra Cvito Fisković u Splitu.

Objavio je više knjiga, te niz priloga i studija o povijesnom urbanizmu, odnosno o srednjovjekovnoj i renesansnoj umjetnosti na hrvatskoj obali. Bio je urednik niza izložbi i edicija. Obnašao je dužnost Predsjednika Društva konzervatora Hrvatske i Tajnika Nacionalnog komiteta ICOMOS-a.

Za konzervatorski i znanstveni rad dobio je odlikovanje Predsjednika Republike Hrvatske s redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996); odlikovanje Predsjednika Republike Italije s viteškim redom Commendatore (2005); nagradu HAZU (2010) za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća unutar RH u području likovnih umjetnosti. Dobitnik je nagrade „Vicko Andrić za životno djelo na polju konzervatorske discipline (2023).