Ministar Velagić u službenom posjetu Sveučilištu u Mostaru

Izaslanstvo Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Vlade Hercegovačko-neretvanske županije predvođeno ministrom Adnanom Velagićem posjetilo je Sveučilište u Mostaru i tom prigodom održan je sastanak na čelu s rektorom Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Zoranom Tomićem. Sastanku su uz rektora Tomića nazočili prorektori SUM-a i pomoćnici rektora, a izaslanstvo ministra Velagića činili su pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Dinka Lasić, pomoćnik ministra za prosvjetu Sudo Marić, savjetnik ministra Nijaz Kurtović i Amna Mehmedović iz sektora za informiranje.

Rektor je predstavio Sveučilište i upoznao izaslanstvo ministarstva s trenutnim aktivnostima i procesima na Sveučilištu u Mostaru istaknuvši važnost postojanja potpore i partnerstva između visokoškolskih ustanova i Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta na što se ministar Velagić složio. „Kao i nekoliko puta do sada istaknuo sam da je opredjeljenje Ministarstva unapređenje cjelokupnog sustava visokog obrazovanja u našem Kantonu, poboljšanje rada Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, kao i životnog standarda zaposlenika, za što nam je potrebna kvalitetna suradnja“, rekao je ministar Velagić.

Ključne teme sastanka obuhvaćale su zakon o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine, prilagodbe zakonskih okvira suvremenim izazovima visokog obrazovanja kao pitanje inkluzivnosti i pristupačnosti visokog obrazovanja. Tijekom sastanka naglasak je stavljen na temu IT sektora u obrazovanju odnosno digitalizaciju osnovnih i srednjih škola, razgovaralo se o on-line modelima studiranja te važnosti poticanja i financiranja inovacija u visokom obrazovanju. Također, sastanak je bio prilika za svečano uručenje Rješenja institucionalne akreditacije te za iskazivanje zadovoljstva obje strane u povodu uspješnog prolaska institucionalne akreditacije Sveučilišta u Mostaru. „Ovom prilikom rektoru, prorektorima, zaposlenicima i studentima Sveučilišta upućujem čestitke na dosadašnjem radu i nadam se da će i u narednom razdoblju nastaviti s pozitivnim rezultatima“, rekao je prilikom svečanog uručenja Rješenja o institucionalnoj akreditaciji ministar Velagić.

Sveučilište u Mostaru od deset kriterija za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini potpuno ispunjava njih devet dok je kriterij koji se odnosi na nastavno osoblje znatno ispunjen. "Ovo je ogroman uspjeh, ne samo za Sveučilište u Mostaru, nego i za visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini. S javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini dijelimo brige, izazove, zadovoljstva kroz partnerski i prijateljski odnos, a Sveučilište je napravilo evidentan iskorak u kvaliteti svih aspekata visokog obrazovanja. Naša misija jest oblikovanje budućnosti pružanjem visokokvalitetnog obrazovanja na čemu se temelje i naši strateški ciljevi, a rezultati institucionalne akreditacije ukazuju upravo da oblikujemo poticajno okruženje u kojemu će se studenti, istraživači i znanstvenici moći kvalitetno afirmirati po europskim standardima. Ovo rješenje s izvrsnim ocjenama znak nam je da nastavimo raditi po europskim standardima i normama jer samo istinska predanost i rad ishode vidljive rezultate", zaključio je rektor Tomić. /sum.ba/