SUM sudionik međunarodnog AESI foruma: Sveučilišna i diplomatska suradnja za promicanje dijaloga i mira

Europska asocijacija međunarodnih studija (AESI) u suradnji s Centrom za više obrambene studije (CASD), talijanskim Ministarstvom vanjskih poslova i međunarodne suradnje, Europskom unijom (Delegacija Europske komisije u Italiji i Europski parlament u Italiji) održat će forum s međunarodnim sudjelovanjem “Izazovi za mir: Liderstvo Europske Unije na Balkanu”. Ovogodišnji forum održat će se u Rimu tijekom 19. i 20. veljače, a fokusirat će se na temu liderstva Europske Unije na Balkanu u cilju promicanja dijaloga i mira te će okupiti predstavnike Ujedinjenih naroda, Komisije i Europskog parlamenta, diplomatske stručnjake, veleposlanike,  akademike i predstavnike sveučilišnih zajednica te studente. Sveučilište u Mostaru sudjelovat će na AESI forumu u sklopu sesije „Sveučilišna suradnja i mirovni proces na Balkanu”, a predstavnici Sveučilišta u Mostaru bit će prof. dr. sc. Sanja Bijakšić, prorektorica za međunarodnu suradnju i prof. dr. sc. Dražen Barbarić, dekan Filozofskog fakulteta.

Program foruma Europske asocijacije međunarodnih studija podijeljen je na 4 zasebne sesije u kojima će sudjelovati i govoriti preko 20 stručnjaka na teme koje su posvećene diplomatskim odnosima, diplomatskoj suradnji s sveučilišnim zajednicama te sveučilištima na području Balkana.

Europska asocijacija međunarodnih studija (AESI) je kulturna udruga čiji je središnji cilj promicanje ljudskih prava i etike u kontekstu međunarodne politike i suradnje. AESI ima za cilj kroz svoje aktivnosti  i međunarodne programe, razviti istinsku kulturu suradnje među akademskim zajednicama, pojedincima i nacijama diljem Europe, poštujući dostojanstvo i identitet pojedinca s naglaskom na mlade ljude koji se pripremaju započeti diplomatsku karijeru na međunarodnim institutima i organizacijama.

Europska asocijacija međunarodnih studija (AESI) do sada je uspješno organizirala forume o suradnji s Ujedinjenim narodima u New Yorku i Ženevi, s talijanskim diplomatskim predstavništvom pri UN-u, s NATO-om u Bruxellesu, s UNIFIL-om u Libanonu, s UNFICYP-om na Cipru i s UNTSO-om u Jeruzalemu, s EUFOR-om u Sarajevu, s Ministarstvom vanjskih poslova SAD-a i Pentagonom u Washingtonu. /sum.ba/