PRESSUM: Rast i razvoj akademskog nakladništva na Sveučilištu u Mostaru

Sveučilišta su oduvijek bila izvori znanja i središte akademskog i znanstvenog istraživanja stoga  akademsko nakladništvo te postojanje akademske izdavačke djelatnosti ima iznimnu ulogu u distribuciji znanstvenih istraživanja i znanosti uz dodatnu kulturološku dimenziju. Sveučilišna nakladnička kuća PRESSUM osnovana je s ciljem dodatnog angažmana Sveučilišta u Mostaru u promicanju znanstvenoga i istraživačkoga rada te se njeno postojanje od osnutka do danas potvrdilo kao potrebito i uspješno.

Sveučilište u Mostaru u okviru nakladničke kuće PRESSUM je od osnutka do kraja protekle godine imalo ulogu nakladnika za 146 naslova različitih publikacija što obuhvaća knjige, udžbenike, kataloge, časopise i brošure. Osim što je Sveučilište bilo nakladnik za 146 naslova važno je istaknuti kako su ti naslovi tiskani u tiskari Sveučilišta u Mostaru u ukupnoj brojci od 12 386 primjeraka. Tijekom prošle godine Sveučilište u Mostaru bilo je nakladnik za 50 naslova tiskanih u 5 027 primjeraka, a samo tijekom siječnja 2024. Sveučilište u Mostaru bilo je nakladnik za 9 naslova koji su tiskani u 662 primjerka. Konstantan porast broja publikacija i tiskanih primjeraka u okviru PRESSUM-a svjedoči o sve većem zanimanju akademske zajednice za objavljivanje svojih znanstvenih istraživanja pod okriljem sveučilišne nakladničke kuće, a raznolikost naslova odražava širinu istraživačkih interesa na SUM-u.

Kroz angažman i djelovanje sveučilišne nakladničke kuće PRESSUM Sveučilište u Mostaru nastoji poticati i intenzivirati istraživačke aktivnosti unutar akademske zajednice te nastoji osigurati da se publikacije i časopisi Sveučilišta uključe u referentne znanstvene baze kako bi se Sveučilište dodatno afirmiralo unutar svjetske znanstvene zajednice te kako bi u svijet izvozilo znanstvene spoznaje i istraživačka dostignuća. /sum.ba/