Ukidanjem prijavnica SUM postavlja visoke standarde u području digitalne transformacije

Od zimskih rokova u akademskoj 2023./2024. godini Sveučilište u Mostaru uvelo je revolucionarnu promjenu u načinu prijave ispita. Tradicionalne prijavnice postale su stvar prošlosti, a zamijenjene su modernim sustavom u kojem studenti sa svojim eIndeksima upravljaju online prijavama ispita. Uvođenje elektronskih prijavnica na Sveučilištu donosi niz prednosti kao što je eliminiranje potrebe za fizičkim dolaskom za papirnatu prijavu ispita, dolazi do uštede vremena, smanjenja troškova, lakše obrade i organizacije prijava, te povećane točnosti i potpunosti podataka. Studenti svoje ispite prijavljuju korištenjem elektroničkog indeksa (eIndeksa) gdje je u realnom vremenu vidljiv pregled dostupnih termina, odabir željenog roka te brza i učinkovita prijava.

Digitalno zrelo Sveučilište

U sklopu digitalne strategije  i strateškog područja ''Digitalno zrelo sveučilište'', Sveučilište u Mostaru kontinuirano radi na unaprjeđenju kako bi odgovorilo na potrebe i izazove modernog obrazovanja. Tehnološki napredak ima ključnu ulogu u unaprjeđenju obrazovanja, te shodno tome, SUM uvodi inovativne promjene kako bi svojim studentima pružilo moderno iskustvo. Uvođenjem elektroničkog potpisa osigurava se vjerodostojnost izvora  i integritet sadržaja u korištenju elektroničkih usluga.

''Sukladno odluci ukidanja prijavnica, SUMIT je krenuo sa izradom 2FA sustava (sustav dvostupanjske autentifikacije) kojim se želi povećati sigurnost samih korisnika sustava od neovlaštene upotrebe korisničkih računa. 2FA sustav će uskoro biti dostupan, te će uz određene akcije sustav tražiti dodatnu akciju autentifikacije u obliku OTP koda, otiska prsta i sl. Također, u izradi je i dio eIndeks aplikacije za nastavnike i referade koja će omogućiti nastavnicima jednostavnije praćenje ispitnih rokova i unos ocjena, a administrativnom osoblju lakši uvid u dostavljene ispitne zapisnike'', kazao je Robert Rozić voditelj stručne prakse SUMIT-a.

Uvođenjem napredne tehnologije i provođenjem digitalne strategije Sveučilište u Mostaru ispunjava očekivanja i odgovara na izazove modernog obrazovanja, te postavlja visoke standarde u području digitalne transformacije. Digitalna strategija pruža mogućnosti za kontinuirani razvoj, prilagodbu i unapređenje aktivnosti Sveučilišta, potičući suradnju s poslovnim sektorom i društvom. Tehnološka inovacija i razvoj odražava predanost Sveučilišta u Mostaru u pružanju najboljeg iskustva studentima i stvaranju okoline koja potiče napredak i učinkovitost u akademskim procesima.

„MoStart“ konferencija

Važnost digitalizacije na Sveučilištu u Mostaru ogleda se i kroz organiziranje međunarodne konferencije ''MoStart'', koja predstavlja važan događaj u području digitalne transformacije u obrazovanju i primjeni umjetne inteligencije. Konferencija okuplja stručnjake, istraživače i inovatore iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o najnovijim trendovima, izazovima i rješenjima u području digitalnog obrazovanja. Najbolji radovi se objavljuju u časopisu kojega izdaje prestižni Springer. Konferencija nije samo platforma za razmjenu znanja već i poticajan prostor za stvaranje novih suradnji i projekata. Kroz predavanja, radionice i panele, sudionici imaju priliku istražiti kako najnovije tehnologije mogu poboljšati obrazovne procese, potaknuti inovacije i prilagoditi se izazovima suvremenog društva. Tema ovogodišnje konferencije je „Digitalni asistenti i asistivne tehnologije“. Ovaj korak prema digitalnoj transformaciji ne samo da zadovoljava suvremene standarde obrazovanja već i postavlja visoke norme u području digitalizacije sveučilišnih procesa. Inicijativa odražava predanost Sveučilišta u Mostaru u pružanju najboljeg iskustva studentima, stvarajući okolinu koja potiče napredak, učinkovitost i transparentnost u akademskim procedurama. /sum.ba/