Online studiranje na SUM-u: Radionica za članove Uprave Sveučilišta

Prateći moderne obrazovne trendove i potrebe studenata, Sveučilište u Mostaru uvodi mogućnost studiranja na daljinu (online studiranje) te omogućava inovativan pristup obrazovanju koje nudi pristupačno, fleksibilno i interaktivno učenje. Kao jedna od vodećih visokoobrazovnih institucija u regiji   Sveučilište u Mostaru otvara vrata visokokvalitetnog obrazovanja većemu broju studenata, uključujući one koji zbog zemljopisnih ili drugih ograničenja ne mogu pohađati redovne nastavne programe.

Radionica za članove Uprave SUM-a

Uvođenjem online studiranja, uprava SUM-a prepoznala je važnost pripreme za novi iskorak u sklopu Digitalne strategije za razdoblje od 2023. do 2030. godine. Organiziranjem radionice o online studiranju za članove uprave pružene su smjernice i predstavljena je strategija za uspješan razvoj i implementiranje online studiranja na Sveučilištu u Mostaru. Predstavljeni su postojeći resursi za online studij, multimedijalne učionice, istaknute su prednosti i pravila online studija, načini isporuke nastave, te su predstavljeni  primjeri online studija sa sveučilišta u regiji. Kroz interaktivne diskusije, analize studija slučaja i razmjenu najboljih praksi, uprava će biti opremljena sa znanjem i alatima potrebnim za uspješno vođenje online studiranja na Sveučilištu u Mostaru. Cilj radionice je osigurati da sveučilište bude spremno za budućnost obrazovanja i da pruži studentima vrhunsko iskustvo u online okruženju.

Prednosti online studiranja

Jedna od glavnih prednosti online studiranja na Sveučilištu u Mostaru je pristup visokokvalitetnim akademskim programima iz bilo kojeg dijela svijeta. Studenti će imati mogućnost biranja između različitih studijskih programa čije je izvođenje moguće u online formatu. Uz kvalitetno nastavno osoblje, SUM nudi i tehnološku infrastrukturu koja podržava interaktivna online predavanja, pristup multimedijalnim učionicama, knjižnicama i drugim resursima koji će im pružati podršku u učenju.  Online studiranje omogućuje različite metode učenja, uključujući aktivni pristup, interaktivne simulacije te komunikaciju s kolegama putem elektroničkih medija, potiče samostalno učenje prilagođeno obavezama studenata te studiranje bez dodatnih financijskih izazova. Važno je naglasiti da pružanjem mogućnosti studiranja na daljinu Sveučilište u Mostaru promiče inkluzivnost i jednaku mogućnost obrazovanja svim studentima. Također, studentima se pruža prilika za razvoj digitalnih vještina koje su postale ključne kompetencije u suvremenom radnom okruženju.

Strategije i inicijative Sveučilišta u Mostaru usmjerene su na razvoj naprednijeg i visokokvalitetnog obrazovnog okruženja. Uvođenjem inovativnih promjena i pokretanjem online studija SUM uspješno odgovara na izazove modernog obrazovanja te postavlja visoke standarde u području digitalne transformacije stvarajući dinamično akademsko okružje koje će privlačiti studente i nastavnike iz cijeloga svijeta. /sum.ba/