Venecijanski bijenale: U srcu Venecije započelo instaliranje umjetničkog postava ''Mjera mora''

Venecijansko bijenale suvremene umjetnosti ove godine se održava po 60. put a Bosnu i Hercegovinu predstavlja Muzej moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru s projektom ''Mjera mora'', autora akademskog kipara Stjepana Skoke i kustosa postavke Marina Ivanovića, ujedno i povjerenika Paviljona BiH. Sveučilište u Mostaru je sa  svojim Muzejom moderne umjetnosti, prvi put kandidiralo povjerenika, umjetnika i sebe kao instituciju za vođenje projekta u ime Bosne i Hercegovine.

Nakon uspješnog transporta u Veneciju, započela je instalacija umjetničkog postava ''Mjera mora'' u Palazzo Zorzi koja će biti izložbeni paviljon za Bosnu i Hercegovinu.

‘’Projekt Venecijanski bijenale je ne samo izuzetno važan u simboličkom i umjetničkom smislu nego je i logistički izuzetno izazovan. Organizirati izložbu u Veneciji koja je arhitektonski vrlo specifičan grad zbog svojih kanala i činjenice da se sve mora prevesti brodovima, doista je bio veliki pothvat. Ali kada smo došli u palaču Zorzi svi logistički problemi djelovali su mali i beznačajni jer je ona veličanstveno djelo arhitekture renesanse u kojoj suvremena umjetnost Stjepana Skoke djeluje zapanjujuće i nevjerojatno'', kazao je ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti SUM-a i nacionalni povjerenik Paviljona BiH na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, Marin Ivanović.

Autor postava  Stjepan Skoko ističe kako za sada sve ide prema planu i  vjeruje da će konačni rezultat biti izvanredan.

''Nakon transporta, koji je jako izazovan započela je instalacija postava te smo zadovoljni načinom na koji se sve odvija. Projekt ''Mjera mora'' je nastao u ozračju traženja, dugogodišnjeg gledanja motiva i čekanja slučajno polučenog rezultata koji se očitava na skulpturama Plodovi mora, Komad mora, Maslinova grana, Blatina, Žilavka, Veronikin rubac, Cvjetnica, Oltar znanja, te Školska klupa. Spajajući renesansnu arhitekturu Palače Zorzi, staru preko 500 godina i eksponate moderne umjetnosti stvaramo nesvakidašnju umjetničku atmosferu'', istaknuo je autor postava i akademski kipar Stjepan Skoko.

Izložbeni Paviljon do sada su obišli te poželjeli dobrodošlicu predstavnici UNESCO-a Mohammad Taufiq, Benedetta Colasanti na čelu s direktoricom UNESCO ureda u Veneciji Magdalenom Landry.

Venecijansko bijenale, više od jednog stoljeća je najprestižnije, najdugovječnije i međunarodno najvidljivije mjesto globalnog susreta umjetnika, kustosa, publike, teoretičara, muzealaca i kritičara suvremene umjetnosti. Sveučilište u Mostaru iznova pokazuje kako je regionalni predvodnik ne samo u znanstvenom, nego i u umjetničkom području. /sum.ba/