Prof. Mirna Brkić Vučina: Na studiju Hrvatskoga jezika čuvamo tradiciju i kulturu Hrvata u BiH

Pročelnica studija Hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Mirna Brkić Vučina je za radio Herceg-Bosne rekla kako je jezik domovina i odrednica identiteta te da je jedan od ciljeva studija Hrvatskoga jezika i književnosti očuvanje jezika, tradicije i kulture Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Istaknula je kako se studiji Hrvatskog jezika i književnosti može studirati jednopredmetno i dvopredmetno te se kao dvopredmetni studij može kombinirati s bilo kojim drugim dvopredmetnim studijem na Filozofskom fakultetu. Preddiplomski i diplomski studiji pruža cjelovita i iscrpna teorijska znanja o hrvatskom jeziku i hrvatskoj književnosti od početaka do danas te tradiciji i kulturi hrvatskoga naroda.

Naglasila je kako studenti obogaćuju svoje izvannastavne aktivnosti preko Kluba studenata hrvatskoga jezika i književnosti Filip Lastrić.

„U posljednje vrijeme nažalost bilježimo pad studenata na našem studiju no studenti koje imamo jako su aktivni. Sudjeluju na znanstvenim konferencijama te objavljuju znanstvene i stručne radove, organiziraju književne večeri, neki od njih su aktivni članovi Studenskog sveučilišnog teatra, a neki od naših bivših studenata su sada već značajna imena na hrvatskoj i bh. književnoj sceni“, kazala je pročelnica Brkić Vučina.

Cijeli razgovor može se poslušati na poveznici.

Više informacija o studiju može se pronaći na stranici https://upisi.ff.sum.ba/.