Senat SUM-a održao svoju redovitu sjednicu u Sveučilišnome centru Posavina

Na redovitoj sjednici Senata Sveučilišta u Mostaru održanoj u Sveučilišnome centru Posavina poseban naglasak bio je na pokretanju Ureda za intelektualno vlasništvo, koji već postoji u skladu sa sistematizacijom Sveučilišta u Mostaru i novim studijskim programima koji će se izvoditi online. Svrha Ureda za intelektualno vlasništvo sustavna je zaštita intelektualnoga vlasništva na Sveučilištu koje je opredijeljeno istraživačko sveučilište. Ured će pružati organiziranu stručnu podršku istraživačima, znanstvenicima, umjetnicima i studentima Sveučilišta u prepoznavanju, upravljanju i zaštiti intelektualnoga vlasništva, nematerijalne imovine te u prijenosu znanja. Uloga Ureda za intelektualno vlasništvo bit će i zaštita pravnih interesa Sveučilišta kao mjesta nastanka intelektualnoga vlasništva. Ured će u svojim aktivnostima provoditi sustavno upravljanje i zaštitu autorskih prava, nematerijalne imovine, podataka i tehnologije na Sveučilištu u Mostaru, ostvarivati kontinuiranu suradnju s partnerima, nadležnim institucijama i drugim subjektima od posebna interesa za Sveučilište.

Pokretanje novih studijskih programa na Sveučilištu u Mostaru predstavljalo je bitan segment sjednice Senata, ističući posvećenost Sveučilišta inovacijama i prilagodbi suvremenim obrazovnim trendovima. Pokretanje postupka i imenovanje Povjerenstva i recenzenata za izradu nastavnoga plana i programa novih studijskih programa, diplomskoga sveučilišnog interdisciplinarnog studija Europski studij, diplomskoga sveučilišnog studija na daljinu Primjena umjetne inteligencije, diplomskoga sveučilišnog studija Novinarstvo na daljinu te diplomskog sveučilišnoga studija Odnosi s javnošću na daljinu pokazuje inicijativu kako Sveučilište u Mostaru teži kontinuiranu unapređenju i proširenju svojih obrazovnih programa, prateći potrebe tržišta rada i interese studenata u dinamičnu globalnom okružju.

Kada je riječ o provedbi izbora i reizbora u znanstveno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja, na Sveučilištu u Mostaru izabrana su četiri redovita profesor, jedan izvanredni profesora, pet docenata, pet viših asistenata te devet asistenata. Dodatno, Senat je dao suglasnost da Sveučilište, odnosno PRESSUM, bude nakladnik pet knjiga te jednog kataloga iz različitih područja.

Prije početka same sjednice Senata održana je posebno značajna radionica za online nastavu, koju su vodili članovi Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta - SUMIT. Radionica je imala za cilj pružiti praktične smjernice i znanja za uspješno provođenje online nastave, što je postalo sve važnije u kontekstu suvremenoga obrazovnog okružja. Na ovoj radionici sudjelovali su djelatnici Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta kao i ravnatelji srednjih škola i razrednici četvrtih razreda srednjih škola. Također, nazočnima je predstavljena Akademija SUM čiji je cilj razvoj visokih performansi u vodstvu i upravljanju, istraživanju, obrazovanju i profesionalnoj praksi kako bi se postigli najviši standardi izvrsnosti kroz suradnju unutar institucije i s vanjskim partnerima. Voditeljica Akademije prof. dr. sc. Davorka Topić Stipić kazala je kako je uloga Akademije promicanje i omogućavanje organizacijske izvrsnosti kroz strateški razvoj Sveučilišta.

Ovo je bio izvanredan primjer interakcije i suradnje između Sveučilišta i širih obrazovnih struktura, naglašavajući važnost prilagođavanja obrazovnih metoda novim tehnološkim mogućnostima i potrebama učenika. /sum.ba/