Na online studijima Novinarstava i Odnosa s javnošću smanjit će se broj obveznih, a povećati broj izbornih kolegija

Javna rasprava na kojoj je razmatrano pokretanje diplomskih online studija Novinarstava i Odnosa s javnošću održana je na Sveučilišnoj televiziji. Prateći suvremene trendove visokoškolskoga obrazovanja, Sveučilište u Mostaru proaktivno se prilagođava novim izazovima te uspostavlja temelje za pokretanje online studiranja.

Zaključak javne rasprave jest smanjiti obvezne, a povećati broj izbornih kolegija kako bi studenti sami birali kolegije iz područja iz kojih se žele usmjeriti. Najveća odgovornost na ovakvu obliku nastave jest na studentu.

Prvi korak u procesu pokretanja online studija bio bi prilagodba nastavnih planova i programa koji trebaju imati identične kompetencije i ishode učenja te koji su izrađeni nakon temeljite analize srodnih online studija u Europi i svijetu. U definiranju prvih radnih verzija online diplomskih studijskih programa u obzir su uzete specifičnosti online okruženja i zahtjevi i potrebe suvremenoga novinarstva i odnosa s javnošću.

Nakon usvajanja nastavnoga plana i programa Sveučilište u Mostaru prvu generaciju studenata diplomskih online studija Novinarstva i Odnosa s javnošću upisalo bi u akademskoj 2024./2025. godini. Pokretanjem online programa studiranja Sveučilište u Mostaru reflektira stvarne potrebe i trendove tržišta rada te postavlja temelje u digitalnoj transformaciji visokoškolskoga obrazovanja. Ovaj model omogućit će pristup visokokvalitetnomu obrazovanju većemu broju studenata, uključujući one koji zbog zemljopisnih ili drugih ograničenja ne mogu pohađati redovne nastavne programe.

Jedan je od glavnih ciljeva osigurati jednaku kvalitetu teorijske i praktične nastave kao u tradicionalnome visokoškolskom obrazovanju. Stoga posebnu pozornost Sveučilište u Mostaru posvećuje tehnološkoj infrastrukturi koja podržava interaktivna online predavanja, pristup multimedijskim učionicama, knjižnicama i drugim resursima koji će pružati podršku u učenju.