Obilježen Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava

Na studiju Hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru obilježen je Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Izlaganja su imali Marija Vasilj o temi Poetika socrealizma i otpor socrealističkoj doktrini, Marija Baković o temi Mirisi, zlato i tamjan Slobodana Novaka kao kritika komunizma i Ivan Prskalo o temi Terra Incognita - opus Nikole Šopa.

Pročelnica studija Hrvatskoga jezika i književnosti prof. dr. sc. Mirna Brkić Vučina je kazala kako Studij u ovom mjesecu nastavlja s obilježavanjem važnih datuma vezanih uz književnost, jezik, tradiciju i kulturu. „Danas smo obilježili Dan hrvatske knjige. Uz izlaganja profesora sa Studija kao posebnost današnjeg događaja, istaknula bih i izlaganja naših doktoranada i studenata, kao i predstavljanje mladih književnika koji su studirali na našem Fakultetu, a sada su već poznata i prepoznata imena na književnoj sceni.“

Gostovali su i mladi književnici koji su studirali na Filozofskom fakultetu te su danas članovi Alumni kluba. Svoja djela predstavili su Šime Majić, Mladen Topić, Mirko Božić, Anita Pajević, Ivan Volić, Viktorija Bukovac, Magdalena Blažević, Marija Pavković, Sandra Cvitković, Mirana Rogić i Ivan Vrljić.

Prof. dr. sc. Marina Kljajo-Radić je rekla kako se predstavljanjem dijela mladih književnika promiče i potiče književno-umjetnička riječ. „Ovih jedanaest mladih književnika, glas su istinskih ljudskih vrijednosti što se izdižu ponad opće globalizacije i transhumanizacije koje potiru sve što čovjeka čini superiornim nad svim živim bićima“, kazala je prof. Kljajo-Radić.

Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu. Marulićev je ep, kao prvo veliko autorsko djelo objavljeno na hrvatskom jeziku koje je pomoglo stvaranju hrvatskog nacionalnog identiteta i hrvatske kulturne baštine. Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.