Sumantra Bose održao predavanje na temu "Bosnia & Herzegovina: Yesterday, Today, Tomorrow".

Ugledni profesor međunarodne i komparativne politike s London School of Economics and Political Science (LSE) Sumantra Bose boravio je danas u radnom posjetu Sveučilištu u Mostaru.

U povodu posjeta u organizaciji studija Politologije ugledni gost održao je predavanje studentima i profesorima na temu "Bosnia & Herzegovina: Yesterday, Today, Tomorrow". Predavanje su održano u sklopu projekta SUM EP WeB (Jean Monnet Module).

Profesor Bose govorio je o svome dugogodišnjem iskustvu u proučavanju etničkih i nacionalnih sukoba širom svijeta. Dotaknuo se rodne Indije i povukao paralelu sa stanjem u Bosni i Hercegovini.

Sa studentima je podijelio svoja razmišljanja o federalizmu i njegovoj primjenjivosti u Bosni i Hercegovini. Usporedio je Daytonski sporazum i Good Friday Agreement, te naveo promjene koje su nastale nakon potpisivanja ovih ugovora.

U Bosnu i Hercegovinu je došao sasvim slučajno, kod svog prijatelja iz Indije i od tada se s radošću vraća u Mostar i prenosi svoje znanje mladim studentima.

Na kraju se ovaj ugledni znanstvenik zahvalio studentima i profesorima na interaktivnom predavanju te podsjetio i ukazao na kvalitetan rad i znanja koja studenti stječu na Sveučilištu u Mostaru.

Profesor Bose autor je dviju knjiga koje se izravno tiču Bosne i Hercegovine - Bosna nakon Daytona: nacionalistička podjela i međunarodna intervencija te Osporene zemlje: Rat i mir u Izraelu-Palestini, Kašmiru, Bosni, Cipru i Šri Lanki.