Veleposlanik Finske u BiH Nj. E. Kalle Kankaanpää: Ulaganje u obrazovanje Finsku je izvuklo iz siromaštva

Veleposlanik Finske u Repubici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vatikanu Nj. E. Kalle Kankaanpää održao je predavanje na temu „VIEWS FROM THE NORTH: The pillars of Finland's foregin policy and views on EU membership, security and regional cooperation“ na Televiziji Sveučilišta u Mostaru (SUM TV).

Veleposlanik Kankaanpää je kazao kako je strateški cilj koji je izvukao Finsku iz siromaštva u proteklih sto godino bio ulaganje u obrazovanje.  

Budući da je Bosna i Hercegovina dobila pristupne pregovore za ulazak u Europsku Uniju veleposlanik Kankaanpaa je istaknuo da postoje mnoge sličnosti između Finske i Bosne i Hercegovine. „Kada je Finska ulazila u EU bili smo jako uzbuđeni zbog ponuđenih prilika za studente, poslovni život i sve ostalo što nudi članstvo u Europskoj uniji, ali morali smo se jako truditi i raditi na tome. Bit će i BiH potrebno neko vrijeme, ali mogu vas ohrabriti da idete dalje u svojoj viziji i na tome putu.“

Prisjetio se svojih studentskih dana te naglasio kako je osobito zadovoljan radom Filozofskog fakulteta i činjenicom da je Sveučilište u Mostaru umreženo s ostalim europskim sveučilištima. „Upravo ta internacionalnost ključ je budućeg razvoja kako sveučilišta, tako i samoga grada Mostara. BiH je zemlja s kojom vidim potencijalnu suradnju na brojnim područjima“, kazao je veleposlanik Kankaanpää.

Prije predavanja veleposlanik Nj. E. Kalle Kankaanpaa susreo se s upravom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na čelu s dekanom prof. dr. sc. Draženom Barbarićem i prodekanima prilikom čega su izrazili zadovoljstvo današnjim posjetom.

Predavanje je dio ciklusa Tour d'horizon koji obuhvaća predavanja i posjete veleposlanika na Filozofskom fakultetu SUM-a.