Uspostavljena suradnja između Federalnog ministarstva kulture i športa i Filozofskog fakulteta SUM-a

U Federalnom ministarstvu kulture i športa potpisan je Sporazum o stručnoj i znanstvenoj suradnji u oblasti arheologije, konzervacije i zaštite spomenika između Federalnog ministarstva kulture i športa i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Ugovore su u ime Ministarstva potpisali federalna ministrica kulture i športa Sanja Vlaisavljević i Robert Stergar, direktor Zavoda za zaštitu spomenika koji će u ime Ministarstva organizirati i obavljati ugovorene aktivnosti. U ime Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Sporazum je potpisao dekan prof. dr. sc. Dražen Barbarić.

Cilj sporazuma je jačanje buduće suradnje i razvijanje stručnih iskustava, a doprinijet će jačanju struke i kompetencija korisnika, studenata, prije svih, i organiziranje zajedničkih aktivnosti.

Ministrica Vlaisavljević objasnila je osnovnu misiju suradnje Ministarstva i Filozofskog fakulteta. „Svjedoci smo da naši studenti vrlo često dobro nauče teoriju, ali kada dođe do onog praktičnog aspekta, tu imamo mali problem. E upravo nam je cilj osnažiti studente, prije svega omogućiti im da kroz praktičan rad s našim kolegama koji obilaze Bosnu i Hercegovinu steknu svoja prva iskustva, znanja i uzmu malo zanata u svoje ruke. Želim vjerovati da ćemo već do kraja ove nastavne godine imati prvi susret sa studentima kako bi se upoznali s našim sjajnim timom, mahom arhitekata, ali i arheologa i likovnjaka iz našeg Zavoda. Intencija je Ministarstvo otvoriti u jednom svjetlu u kojem ono više neće biti neka birokratsko-administrativna zatvorena institucija nego prostor i mjesto susreta svih onih na koje se Ministarstvo odnosi“.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Barbarić istaknuo je da se iznimno raduje implementaciji Sporazuma. „Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru ima politiku da ne potpisuje sporazume koji ostaju mrtvo slovo na papiru. Ovom prilikom želim se zahvaliti direktoru Zavoda za zaštitu spomenika i ministrici Vlaisavljević što su prepoznali nas kao partnere. Jedno od strateških opredjeljenja cijelog Sveučilišta u Mostaru, i Filozofskog fakulteta također je da se otvaramo, kako društvenoj zajednici tako i gospodarskim subjektima, odnosno onim dionicima koji kompetencije koje mi, uvjetno rečeno, izbacujemo na tržište rada, ugrađuju u vlastite aktivnosti i institucije. Fokus ovog Sporazuma je na studentima i studentskoj praksi. U ovom trenutku ponajviše na studentima arheologije“.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika, Robert Stergar se nada da će ova suradnja biti trajna. „Zavod za zaštitu spomenika je dugo bio zatvoren. Želja nam je da to promijenimo i da se institucija poveže sa stručnom zajednicom u svakom smislu. Zavodu za zaštitu spomenika posebno je bitno da mladi ljudi shvate značaj naslijeđa u cjelini i da taj značaj artikuliraju u svojim zajednicama. Naslijeđe je specifična oblast i težimo da tragovi naše prošlosti budu evidentirani i prezentirani, da zajednica zna odakle smo krenuli, kako bi znala gdje trebamo ići. Siguran sam da će ova suradnja biti izuzetno uspješna i siguran sam da neće stati samo na arheologiji“.

Suradnja Ministarstva i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru će se provoditi putem aktivnosti kao što su organiziranja studentskih radionica i studentske prakse, promicanje vrijednosti znanosti i struke, organizacije zajedničkih znanstvenih simpozija, skupova i radionica te poslovi iz domene zaštite spomenika.

Potpisivanju sporazuma s Filozofskog fakulteta uz dekana prof. Barbarića nazočili su i prodekanica za nastavu prof. dr. sc. Senka Marinčić, prodekan za znanost prof. dr. sc. Marko Odak, voditelj Ureda za projekte i pročelnik studija Arheologije doc. dr. sc. Tino Tomas.