Dr. Ana-Mari Bošnjak: Studenti politologije su često na Erasmus razmjenama u različitim dijelovima Europe

„Studenti politologije su često na Erasmus razmjenama u različitim dijelovima Europe“, rekla je pročelnica studija Politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru doc. dr. sc. Ana-Mari Bošnjak za Radio Herceg-Bosne.

Kazala je kako se njeguje Erasmus program kroz suradnju s drugim institucijama i sveučilištima. „Radimo na projektu Jean Monnet Module koji financira Europska unija kao program u kojem izučavamo politike proširenja zapadnog Balkana“, kazala je dr. Bošnjak i dodala kako na studiju Politologije često imaju gostujuća predavanja profesora iz BiH i Hrvatske te predavanja inozemnih stručnjaka i diplomata.

U sklopu studija djeluje i Udruga Hrvatski studentski politološki forum (HSPF). „To je najstarija udruga na Filozofskom fakultetu, a okuplja studente politologije i sve one koji su zainteresirani za političku zbilju.“

Istaknula je kako ljudi često politiku percipiraju kroz političare, političke stranke i izbore. „Izučavanje politike je puno šire od toga. Ima jedan cijeli skroviti svijet kao što su nevladine organizacije, civilno društvo, nadnacionalne institucije, njihovo političko ponašanje i slično. Politika ima svoje različite dimenzije, a dnevna politika je samo jedna dimenzija“, kazala je dr. Bošnjak.

Objasnila je kako postoje javne politike, regionalne, poljoprivredne, medijske, politike mladih i slično te dodala da ako netko pokaže zanimanje za neki od ovih segmenata onda može izučavati politiku na studiju Politologije.

Cijeli razgovor se može poslušati na poveznici.

Više informacija o studiju može se pronaći na stranici https://upisi.ff.sum.ba/.