Održana terenska nastava za studente povijesti Filozofskog fakulteta

U sklopu terenske nastave studenti povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili su Kraljevu Sutjesku, Bobovac i Vareš.

U Kraljevoj Sutjesci studente je dočekao gvardijan samostana fra Bono Tomić i tom prilikom ih upoznao s prošlošću sutješke župe, samostana i crkve te proveo kroz samostanski muzej i bogatu knjižnicu koja čuva brojne stare rukopise i vrijedne primjerke inkunabula.

Obišli su i Dusper kuću, najstariju kuću u središnjoj Bosni izgrađenu početkom 19. stoljeća te džamiju koju je, prema predaji, svega nekoliko dana nakon osvajanja Bosne dao sagraditi Mehmed II. Osvajač i koja poslije toga više nikada nije bila popravljana.

Posjetili su i kraljevski grad Bobovac gdje im je vodič Admir Čizmo iznio brojne zanimljivosti i legende o Bobovcu, dok je o njegovu povijesnom značaju govorio dr. sc. Goran Mijočević. Nakon Bobovca studenti su posjetili Vareš te između ostaloga obišli novu i staru crkvu sv. Mihovila, o kojima im je govorio župni kapelan fra Tomislav Brković.