Dr. Marko Odak: Odabirom teme „Umjetnost – Umjetna inteligencija – Umjetna stvarnost“ pozornost želimo staviti na integriranje znanja iz različitih znanstvenih područja

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 3. lipnja bit će održana jubilarna deseta Međunarodna znanstvena konferencije Identiteti – Kulture – Jezici. Tema ovogodišnje konferencije je Umjetnost – Umjetna inteligencija – Umjetna stvarnost. Prodekan za znanost toga Fakulteta prof. dr. sc. Marko Odak u intervjuu za Večernji list je istaknuo kako će konferencija okupiti više od 100 sudionika iz Estonije, Slovenije, Zagreba, Osijeka, Varaždina, Zadra, Dubrovnika, Sarajeva i Mostara.

„Tijekom 2023. kada smo razmišljali o temama kojima će se konferencija baviti odlučili smo se za ovaj naziv, jer ako 2023. promatramo u kontekstu tehnologije možemo je nazvati i godinom umjetne inteligencije“, kazao je prodekan Odak.

Rekao je kako je za pokretanje Konferencije 2014. godine zaslužan tadašnji dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Zoran Tomić. „Svrha konferencije od početka je potaknuti i uključiti u raspravu zainteresirane znanstvenike i stručnjake iz najširega spektra znanstveno-studijskih disciplina kako bi ponudili vlastita viđenja spomenutih fenomena te se bavili pitanjima koja može i treba otvarati upravo akademska zajednica, a životno su bitna za cjelokupno društvo.“

Naglasio je kako će pristup na konferenciji biti interdisciplinaran te kako se na Filozofskom fakultetu izvode studiji jezika, povijesti umjetnosti, filozofije, psihologije, informacijskih znanosti i novinarstva, tako da te teme i trebaju biti promišljane na Filozofskom fakultetu.

„Humanističke i društvene znanosti daju ključne instrumente za kritičko sagledavanje i etičko promišljanje razvoja tehnologije. Ono što je specifično za znanost današnjice je potreba za integriranjem znanja i spoznaja iz različitih znanstvenih disciplina umjesto pretjeranog fokusiranja na specifičnosti unutar pojedinih grana“, kazao je prodekan Odak. 

Istaknuo je kako su plenarni izlagači akademik Drago Štambuk, veleposlanik Republike Hrvatske u Iranu i prof. dr. sc. Predrag Pale s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. „Imamo akademika Štambuka, koji je bio hrvatski veleposlanik u Indiji i Šri Lanki, Egiptu i arapskim zemljama, a potom u Japanu, Republici Koreji i Brazilu. Od siječnja 2019. hrvatski je veleposlanik u Iranu. Drugi plenarni izlagač je prof. dr. sc. Predrag Pale, koji se smatra 'ocem hrvatskog interneta', čovjek koji je uveo Internet u Republiku Hrvatsku.“

Filozofski  fakultet SUM-a konferenciju organizira u suradnji s Fakultetom političkih znanosti i međunarodnih odnosa Sveučilišta Matej Bel u Banskoj Bistrici, Sveučilištem Sjever u Koprivnici, Doktorskom školom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar – Područnim centrom Osijek i Institutom za migracije i narodnosti u Zagrebu.

Cijeli intervju pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH.