Održana deseta Međunarodna znanstvena konferencije Identiteti – Kulture – Jezici

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana je jubilarna deseta Međunarodna znanstvena konferencije Identiteti – Kulture – Jezici o temi Umjetnost – Umjetna inteligencija – Umjetna stvarnost.  

„Tijekom 2023. kada smo razmišljali o temama kojima će se konferencija baviti odlučili smo se za ovaj naziv, jer ako 2023. promatramo u kontekstu tehnologije možemo je nazvati i godinom umjetne inteligencije“, kazao je prodekan za znanost Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Marko Odak.

Prodekan Odak je kazao kako znanstvena strategija Filozofskog fakulteta, ali i Sveučilišta u Mostaru između ostaloga naglašava važnost uključivanja studenata drugog i trećeg ciklusa u znanstveno-istraživački rad. „Posebno nas veseli što među izlagačima imamo i studente diplomskoga studija kao i doktorande.“

Dekan Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Dražen Barbarić je kazao kako ovu konferenciju krase interdisciplinarnost i multidisciplinarnost te da upravo zato nosi naziv Identiteti – Kulture – Jezici.  

Konferencija je okupila više od 100 sudionika iz Estonije, Slovenije, Zagreba, Osijeka, Varaždina, Zadra, Dubrovnika, Sarajeva i Mostara.

Plenarna izlaganja imali su akademik Drago Štambuk, veleposlanik Republike Hrvatske u Iranu i prof. dr. sc. Predrag Pale s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Akademik Štambuk je autor i cjeloživotni promicatelj Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što o kojoj je govorio i na konferenciji. „Formula spaja hrvatske idiome čajkavske, kajkavske i štokavske te ih ravnopravno tretira. Ujedinjivanjem ovih idioma ujedinjujem i hrvatsko ozemlje, a jezik jest ozemlje. Velika stvar je što je Zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što postala temelj za zakon o hrvatskom jeziku“, kazao je akademik Štambuk.

Prof. dr. sc. Predrag Pale je kazao kako su suvremene tehnologije prisutne u svakodnevnom životu te da smo svi posljednjih godinu dana izloženi umjetnoj inteligenciji. „Stalno se pitam možemo li predvidjeti društveni utjecaj zato je izuzetno važno da se osim nas koji razvijamo tehnologiju ovim problemom bave i društvene znanosti jer tehnologija bitno utječe na to kako živimo“, kazao je prof. Pale.

Filozofski  fakultet Sveučilišta u Mostaru konferenciju organizira u suradnji s Fakultetom političkih znanosti i međunarodnih odnosa Sveučilišta Matej Bel u Banskoj Bistrici, Sveučilištem Sjever u Koprivnici, Doktorskom školom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar – Područnim centrom Osijek i Institutom za migracije i narodnosti u Zagrebu.