Na Filozofskom fakultetu održan recital akademika Drage Štambuka

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održan je recital akademika Drage Štambuka.

Ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Marin Ivanović je predstavio bogat životopis akademika Štambuka osvrnuvši se na njegovu liječničku, pjesničku i diplomatsku karijeru. Ivanović je posebno istaknuo kako je Drago Štambuk tijekom višegodišnjeg rada objavio preko 70 knjiga poezije, antologija, prijevoda, jezikoslovnih rječnika i ogleda te da ga književna kritika često naziva „Pjesnikom svijeta i domovine“.

Prof. dr. sc. Antun Lučić sa Studija hrvatskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta je sa znanstvene i stručne strane dao analizu i uvid u pjesničko stvaralaštvo akademika Štambuka. Lučić ističe kako je Štambuk pjesnik usmjerena vida, evokacija i proročkih viđenja. „Svako malo sučeljava mišljenje sa smislom, ne manje sučeljava i iskustvo sa smislom. Proizlazi da je gnoseološki pjesnik, onaj koji se vraća početku, stvaratelj okrenut ontološkim počelima, makar oni bili i protivne naravi, kako iskazuje u oksimoronskom pjesmotvoru Ozimi usjev: Na kraju stižemo početku. / Onamo, / od kuda krenusmo / davno…/ svoj početak / gledamo / po prvi put.“

Prof. dr. sc. Lučić je poručio kako je Štambuk zapravo „'Marko Polo hrvatskog pjesništva' koji je sukladno svojem životnom pozivu kao diplomat te neprestanim putovanjima diljem svijeta tražio inspiraciju i motive za pisanje stihova. Štambukovi stihovi tako nerijetko imaju poljodjelske i etnografske izraze, ako treba i biblijske, ali i mitske no, on je antejski, brački, sa stalnim osloncem stopala na rodnu zemlju i kamen i more.“

Govoreći stihove iz mnogobrojnih zbirki pjesama, akademik Štambuk posebnu je pozornost dao predratnoj zbirci pjesama „Croatiam aeternam“. Većina pjesama iz spomenute zbirke nastala je u Londonu, u kojem je pjesnik boravio osamdesetih godina. Zbirka se sastoji od pet tematskih cjelina: “Ti, more hrvatsko”, “Trojedno kraljevstvo, četiri srebrne zemlje”; “Vjetar s tamnih zvijezda”, “Nevijorna szercza” i “Sve hrvatske smrti”.

Akademik Štambuk se zahvalio nazočnim na dolasku, kao i na gostoprimstvu te je prodekanu za znanost Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Marku Odaku uručio bogatu donaciju svojih knjiga i zbirki poezije za potrebe knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.