Veleposlanik Norveške u BiH Nj. E. Olav Reinersten održao predavanje o članstvu u NATO-u kroz iskustvo Norveške

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru veleposlanik Norveške u Bosni i Hercegovini Nj. E. Olav Reinertsen održao je predavanje na temu „NATO membership through the lens of Norway“.

Veleposlanik Olav Reinertsen je govorio o članstvu Norveške u NATO-u, što NATO znači za Norvešku te o mogućnostima koje ovaj savez nudi za BiH. Istaknuo je kako je za Norvešku NATO jedan stup za međunarodnu i sigurnosnu politiku s obzirom da je Norveška bila jedna od zemalja u odboru za osnivanje 1949. godine.

„U Norveškoj se Bosnu i Hercegovinu smatra ravnopravnim partnerom. Nismo ovdje da vam govorimo što trebate raditi. Vjerujemo da BiH treba postati članica, no to ovisi o demokratski izabranim predstavnicima koji će odlučiti koji je to put koji će BiH uzeti. Hoće li to biti prema Europskoj uniji ili NATO-u. Trenutno smo u situaciji kada imamo suradnju s NATO-om u BiH, provode se reforme i ono što se tiče samog članstva ovisi o građanima i izabranim predstavnicima ove zemlje“, poručio je veleposlanik Reinertsen.

Naglasio je kako mu je kao veleposlaniku najdraži dio posla kada ima priliku družiti se i razgovarati s mladim ljudima i studentima.

Predavanje je održano na Televiziji Sveučilišta u Mostaru (SUM TV), a dio je ciklusa Tour d'horizon koji obuhvaća predavanja i posjete veleposlanika na Filozofskom fakultetu SUM-a.

„Ideja posjeta je da veleposlanici prikažu misiju njihovih veleposlanstava u BiH i na taj način studentima približe što oni mogu učiniti za BiH i što to zapravo rade“, kazala prodekanica za međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta SUM-a doc. dr. sc. Jelena Jurčić.

Prije predavanja veleposlanik Nj. E. Olav Reinertsen susreo se s upravom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, dekanom prof. dr. sc. Draženom Barbarićem i prodekanicama.