Svjetsko sveučilište: Predstavljeni impozantni uspjesi SUM-a na utjecajnim svjetskim rang-ljestvicama

Sveučilište u Mostaru je ostvarilo najveće uspjehe u povijesti od svoga osnutka pozicioniranjem u vrh kategorija WURI (The World University Rankings for Innovation) svjetske rang-ljestvice inovativnih sveučilišta te na drugim najutjecajnijim rang-ljestvicama sveučilišta. Svjetski uspjesi Sveučilišta u Mostaru predstavljeni su akademskoj i društvenoj zajednici na sveučilišnoj televiziji SUM TV s ciljem upoznavanja zajednice s nemjerljivom važnošću ovih uspjeha. Važnost i izniman značaj uspjeha Sveučilišta u Mostaru nadilazi značaj samo za SUM kao sveučilište te predstavlja veliki uspjeh i za Bosnu i Hercegovinu obzirom da je SUM jedino javno sveučilište iz Bosne i Hercegovine rangirano u vrhu najutjecajnijih rang-ljestvica. Sveučilište u Mostaru ovim uspjesima pružilo je snažan dokaz o kontinuiranom napretku i posvećenosti izvrsnosti i da je sveučilište svjetskog značaja koje je prema svjetskoj WURI (The World University Rankings for Innovation) rang-ljestvici četvrto na svijetu u primjeni umjetne inteligencije.

Pripadnost svjetskoj zajednici

Rektor Sveučilišta u Mostaru obratio se nazočnima istaknuvši kako Sveučilište u Mostaru ubrzano napreduje u svim poljima kao i da SUM ima dužnost djelovati i napredovati unutar zakonskih okvira Bosne i Hercegovine te kako je Sveučilište uspješno prošlo iscrpan proces institucionalne reakreditacije s visokom ocjenom 9,75 od 10. „Ova ocjena nas čini vodećim sveučilištem u Bosni i Hercegovini. Ali, mi ne želimo biti samo vodeće lokalno sveučilište. Mi smo željeli biti svjetsko sveučilište, a ono što je najteže jeste, najprije ući i pozicionirati se na svjetske ranking-ljestvice, a onda i napredovati. Mi smo to uspjeli. Uspjeli smo se rangirati na najrelevantnije svjetske rang-ljestvice od kojih samo određen broj može naći svoje mjesto od ukupno 30 000 sveučilišta na svijetu. I ne samo to, uspjeli smo biti četvrti u svijetu u primjeni umjetne inteligencije. Uspjeli smo zauzeti i 6., 7. i 69. mjesto u svijetu. Moramo biti svjesni da su ove visoke pozicije i rezultati Sveučilišta u Mostaru na svjetskim rang-ljestvicama potvrdili da mi pripadamo svjetskoj zajednici“, kazao je nazočnima rektor Tomić.

Također, naglasio je kako uspjehe koje Sveučilište bilježi čini zbog studenata Sveučilišta u Mostaru i da „ne zaboravimo, ovo će pomoći našim studentima, onda kada krenu u svijet putem razmjena i mobilnosti. Ovo radimo zbog njih, da se ne moraju sramiti niti stidjeti kada odu u svijet i da mogu ponosno reći, ja pripadam svjetskom sveučilištu.“ Također, rektor Tomić posebno je zahvalio prijateljskom i partnerskom sveučilištu, Sveučilištu u Splitu koji je u početnim aktivnostima SUM-a u području rangiranja dao Sveučilištu u Mostaru veliku potporu i know how, te je čestitao rektoru Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Draganu Ljutiću na ovogodišnjim iznimnim uspjesima Sveučilišta u Splitu na rang-ljestvicama.

DNK analiza jednog sveučilišta

Voditeljica Ureda za međunarodni ranking Tonina Ibrulj kroz izlaganje i prezentaciju predstavila je najnovije uspjehe Sveučilišta u Mostaru na svjetskim rang-ljestvicama te je upoznala nazočne o najrelevantnijim rang-ljestvicama u svijetu te o važnošću pozicioniranja sveučilišta na njima. Ibrulj je na početku svoga izlaganja kazala kako svjetske ranking-ljestvice sveučilišta predstavljaju ključni instrument u ocjenjivanju i usporedbi akademske izvrsnosti visokoškolskih institucija diljem svijeta. „Svrha ranking ljestvica jeste da relevantno i objektivno pokaže kolika je ukupna kvaliteta jednoga sveučilišta što ponajprije služi studentima, a onda i ostalim članovima akademske zajednice. Vi kada odete u svijet na prestižne konferencije visokog obrazovanja, vas će svatko pitati jeste li, kako i gdje rangirani, i to im govori sve. Možemo reći da ranking-ljestvice prave DNK analizu jednoga sveučilišta jer sadrže sve relevantne informacije“, kazala je Ibrulj. Istaknula je impresivne ovogodišnje rezultate Sveučilišta u Mostaru. „Ovogodišnjom prijavom ostvarili smo velik skok zauzevši visoko 4. mjesto u svijetu u kategoriji Primjena umjetne inteligencije sa svojim projektom Center for Artificial Intelligence – Smart Reception Project. Mislim da ta pozicija i to postignuće govori samo za sebe. Moram naglasiti da od ukupno 2914 prijave, samo 1702 sveučilišta su se uspjela rangirati, a Sveučilište u Mostaru je među top 300  iz cijeloga svijeta te da je ovo ljestvica na kojoj se nalaze imena najelitnijih sveučilišta svijeta poput Harvarda, Oxforda, Princetona, Yale-a“, naglasila je Ibrulj.

SUM među 3 posto najboljih svjetskih sveučilišta

„Prema Times Higher Education Impact rangiranju nalazimo se u društvu 3 posto najboljih sveučilišta svijeta“ istakla je Ibrulj,  a naglasila je i druge kategorije WURI ranking-ljestvice u kojima je Sveučilište pozicionirano na visoka mjesta poput kategorije Industrijske primjene u kojoj je Sveučilište u Mostaru zauzelo impresivno 6. mjesto u svijetu, kategorije Studentska mobilnost i otvorenost u kojoj se Sveučilište u Mostaru istaknulo zauzevši 7. mjesto u svijetu te je SUM rangiran i u kategoriji Potpora studentima i studentski angažman u kojoj je zauzeo 69. mjesto u svijetu. „Pozicionirati se, biti na prestižnim rang-ljestvicama s ovako visokim pozicijama je zaista potvrda da smo Sveučilište svjetskog značaja te indikator koliko daleko s projektima i programima koje radimo na Sveučilištu u Mostaru u svijet možemo ići“, zaključila je voditeljica Ureda za međunarodni ranking SUM-a Tonina Ibrulj. /sum.ba/