Predstavljen udžbenik Socijalnopedagoški preventivni rad

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predstavljen je udžbenik Socijalnopedagoški preventivni rad koji se bavi prevencijom problema i poremećaja u ponašanju djece i mladih u Bosni i Hercegovini.

Na promociji je naglašeno kako knjiga pruža interdisciplinarni pristup koji integrira najnovija istraživanja, teorijske koncepte i praktične primjere potičući tako razvoj novih strategija zaštite i prevencije. Posebno su istaknute radionice i vježbe u knjizi koje pružaju konkretne alate za socijalnopedagoški rad s mladima u riziku.

Autorice knjige/udžbenika dr. sc. Anita Begić i dr. sc. Karolina Tadić-Lesko istaknule su da je knjiga namijenjena prvenstveno za edukaciju stručnjaka i studenata socijalnog rada i pedagogije za izgradnju i promociju zdravih životnih stilova i ponašanja djece i mladih. „Stoga je bitno krenuti od najmlađih, zajedno s njima i uz njihovu pomoć mijenjati međusobni odnos i činiti društvo zdravijim. Unapređivanjem postojećih strategija, intervencija i alata prevencije, edukacijom i usavršavanjem stručnjaka koji se bave radom s djecom, odgojem i obrazovanjem, želi se dati doprinos i podrška u najvažnijoj borbi za zdravlje, sigurnost i čovječnost“, istaknule su autorice.

Recenzentice, dr. sc. Slavica Pavlović i dr. sc. Erna Lučić izrazile su zadovoljstvo što knjiga obuhvaća širok spektar tema od nasilja do ovisnosti među mladima te što nudi sveobuhvatan pristup u promicanju zdravih životnih stilova i ponašanja. Posebna pažnja je posvećena i aktualnim temama poput digitalnog nasilja i ovisnosti o tehnologiji, što je važno s obzirom na sveprisutnost moderne tehnologije u životima djece i mladih.

Knjiga Socijalnopedagoški preventivni rad svojim je detaljnim i sustavnim pristupom postala nezaobilazno štivo za sve koji se bave odgojem, obrazovanjem i socijalnim radom u Bosni i Hercegovini te predstavlja ključni doprinos razumijevanju i rješavanju aktualnih socijalnih izazova u društvu.