Sveučilište u Mostaru bilježi rast od 10% u broju prijava za akademsku 2024./2025. godinu

Broj prijava za upise u akademsku godinu 2024./2025. na Sveučilištu u Mostaru porastao je za više od 10 % u odnosu na prošlu akademsku godinu te drugu godinu zaredom SUM bilježi povećanje prijava na svoje studije unatoč tome što osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini bilježe znatan pad broja učenika, što je primarno uzrokovano društvenom i ekonomskom nestabilnošću. Porast od 10,4 % svjedoči o sve većem interesu studenata za programe i kvalitetu obrazovanja koje Sveučilište u Mostaru pruža, zahvaljujući jasnoj strategiji Sveučilišta, novim studijima prilagođenima tržištu rada, kao i akreditacijama koje SUM posjeduje. Ovaj značajan porast može se pripisati kontinuiranu naporu uprave i nastavnog osoblja u unapređenju akademskih programa te osiguravanju vrhunskih uvjeta za studiranje.

Također je važno navesti kako se prijave na Sveučilište u Mostaru vrše putem mrežne stranice upisi.sum.ba, koju je izradio Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru, čime se dobivaju podaci budućih brucoša u stvarnom vremenu. Ovi koraci približavaju Sveučilište potpunoj digitalizaciji s ciljem postanka e-Sveučilišta.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru zabilježio je najveći broj prijava među svim ustrojbenim jedinicama na Sveučilištu, dok je, s druge strane, najveće zanimanje pokazano za studije biomedicinskih fakulteta. Pored domaćih studenata, Sveučilište u Mostaru bilježi i značajan porast broja prijava stranih studenata kojih je ove godine više od  20 %. Ovaj trend ukazuje na rastuću međunarodnu privlačnost i ugled SUM-a. Međunarodni studenti donose sa sobom raznolikost i nova iskustva koja dodatno obogaćuju akademsku zajednicu.

SUM se trudi biti u korak s najnovijim trendovima u obrazovanju, redovito ažurirati kurikulume te pružati studentima prilike za praktično iskustvo i sudjelovanje u istraživačkim projektima. Sve to pridonosi povećanom interesu i povjerenju koje studenti imaju prema ovoj instituciji koja jača svoj ugled i reputaciju u Bosni i Hercegovini, Europi i svijetu.

Ovaj rast broja prijava pokazuje da su napori Sveučilišta u Mostaru prepoznati i cijenjeni, a SUM planira nastaviti unapređivati svoje programe i uvjete za studiranje te održavati visoke standarde obrazovanja kako bi i dalje privlačio studente iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. /sum.ba/