Sveučilište u Mostaru u top 500 na QS World Rankings: Europe 2025

Sveučilište u Mostaru nastavlja svoj put prema vrhu međunarodne akademske scene, potvrđujući svoju izvrsnost kroz priznanja i uspjehe koji se odražavaju na relevantnim svjetskim ljestvicama sveučilišta. Najnovije rangiranje QS World University Rankings: Europe 2025, koje obuhvaća 684 sveučilišta iz 40 europskih zemalja, pozicioniralo je Sveučilište u Mostaru na 491. mjesto. Ovaj napredak u odnosu na prethodnu godinu dodatno osnažuje poziciju Sveučilišta u Mostaru među 500 najboljih sveučilišta u Europi, što je izniman uspjeh s obzirom na činjenicu da Europa broji približno 6000 visokoobrazovnih institucija.

SUM pozicijom predvodi akademsku scenu u BiH

Predvođeno prestižnim institucijama poput ETH Zurich, Imperial College London, University of Oxford, University of Cambridge i UCL, QS Europe rang-lista predstavlja iznimno konkurentno okruženje. Među šest rangiranih sveučilišta iz BiH Sveučilište u Mostaru ističe se kao jedino koje je uspjelo ući među prvih 500, čime predvodi akademsku scenu u Bosni i Hercegovini. Ovo postignuće ne samo da donosi priznanje Sveučilištu nego i cijeloj zemlji, pokazujući da BiH ima potencijal za visoko obrazovanje na svjetskoj razini.

SUM pokazao izvrsnost u ključnim indikatorima

Sveučilište u Mostaru posebno se istaknulo u prva četiri indikatora: omjer studenata i akademskoga osoblja, omjer domaćega i međunarodnoga akademskog osoblja, ishodi zapošljavanja diplomiranih studenata te omjer domaćih i međunarodnih studenata. Ovi rezultati potvrđuju kvalitetu obrazovanja i istraživanja te pridonose rastu ugleda Sveučilišta u Mostaru na međunarodnoj akademskoj sceni i prostoru Europskoga visokog obrazovanja.

Sveučilište u Mostaru ponosi se ravnomjernim omjerom studenata i akademskoga osoblja, što omogućava individualiziran pristup obrazovanju i veću posvećenost svakomu studentu. Ovo je ključan čimbenik za osiguranje visoke kvalitete nastave, visokih standarda obrazovanja, omogućujući studentima da dobiju kvalitetno znanje i konkurentne vještine potrebne za uspješnu karijeru. Visok omjer domaćega i međunarodnoga akademskog osoblja dodatno pridonosi kvaliteti obrazovanja na Sveučilištu u Mostaru jer međunarodno osoblje donosi različite perspektive i iskustva, obogaćujući akademsku zajednicu potičući razmjenu znanja na globalnoj razini.

Jedan od najvažnijih indikatora uspjeha sveučilišta zapošljivost je njegovih diplomanata. Sveučilište u Mostaru postiže izvrsne rezultate u ovome području, s visokim postotkom diplomanata, koji pronalaze zaposlenje u svojoj struci ubrzo nakon završetka studija što govori o stjecanju konkurentna i relevantna znanja i vještina prilagođenih trenutačnim potrebama tržišta rada. Omjer domaćih i međunarodnih studenata na Sveučilištu u Mostaru također je visok, što pokazuje atraktivnost Sveučilišta za studente iz cijeloga svijeta te pripadnost SUM-a europskoj akademskoj zajednici.

Rast SUM-a na Qs Europe 2025 ljestvici

Sveučilište u Mostaru, prvi put od postojanja, tijekom prošle godine uspjelo je ući na ovu prestižnu ranking-ljestvicu gdje je zauzelo 494. mjesto u Europi. Iz Bosne i Hercegovine na prošlogodišnjoj ljestvici rangirano je šest sveučilišta i univerziteta, a Sveučilište u Mostaru tada je bilo drugo u Bosni i Hercegovini s 494. mjestom u ukupnome poretku. Najnovije rangiranje QS World University Rankings: Europe 2025 pozicioniralo je Sveučilište u Mostaru na 491. mjesto te je Sveučilište u Mostaru rangirano tako ne samo da je zabilježilo rast na QS rang ljestvici nego je i najbolje pozicionirano sveučilište iz Bosne i Hercegovine. Ovaj napredak u odnosu na prethodnu godinu dodatno osnažuje poziciju Sveučilišta u Mostaru kako u Bosni i Hercegovini tako i u Europi što je izniman uspjeh i pokazatelj da SUM kontinuirano ulaže u napredak.

Jedinstvena metodologija i zahtjevni kriteriji rangiranja

QS, renomirana britanska kompanija specijalizirana za obrazovanje, rangira sveučilišta od 2010. godine, koristeći metodologiju koja uključuje niz indikatora kao što su omjer studenata i akademskoga osoblja, omjer domaćega i međunarodnoga akademskog osoblja, ishode zapošljavanja diplomiranih studenata, omjer domaćih i međunarodnih studenata, akademsku reputaciju, dolaznu i odlaznu mobilnost studenata, znanstvenu produktivnost, reputaciju zaposlenika, održivi razvoj, citiranost te međunarodnu istraživačku mreža. Ovi indikatori pružaju sveobuhvatan uvid u kvalitetu i kapacitete sveučilišta, omogućujući studentima, akademskomu osoblju i istraživačima da donesu informirane odluke o svojim obrazovnim i profesionalnim putevima.

Sveučilišta koja zadovolje eliminatorni prag, koji uključuje unaprijed definiran broj znanstvenih publikacija na godišnjoj razini, dalje se evaluiraju kroz navedene indikatore te se u skladu s konačnim zbrojem bodova rangiraju na konkretnu poziciju. Ova rigorozna evaluacija osigurava da samo najkvalitetnija sveučilišta dobiju priznanje na QS ljestvici, čime se dodatno naglašava značaj uspjeha Sveučilišta u Mostaru. /sum.ba/