SUM: Izvanredni rezultati na svjetskim rang-ljestvicama i priznanje za akademsku izvrsnost

Sveučilište u Mostaru ostvarilo je povijesne rezultate na svjetskim rang-ljestvicama QS, Times i WURI te tako dobilo priznanje za akademsku izvrsnost i napore koji se neumorno ulažu za napredak i razvoj Sveučilišta. Jednako tako dobilo je do sada najbolju ocjenu prema rješenju o institucionalnoj akreditaciji Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH. Zapaženi rezultati odraz su dugogodišnjeg predanog truda i rada svih članova akademske zajednice Sveučilišta u Mostaru. Ulažući u modernizaciju studijskih programa, digitalizaciju, infrastrukturu, istraživačke kapacitete, međunarodnu suradnju i brojne druge aspekte rada, Sveučilište se pozicionira u sami vrh svjetskih rang-ljestvica.

QS World Rankings: Europe 2025

QS World Rankings: Europe 2025, svjetska ljestvica koja obuhvaća 684 sveučilišta iz 40 europskih zemalja, na posljednjoj objavljenoj rang-ljestvici pozicionirala je Sveučilište u Mostaru na 491. mjesto u Europi u ukupnom poretku. Sveučilište u Mostaru posebno se istaknulo u prva četiri indikatora: omjer studenata i akademskog osoblja, omjer domaćeg i međunarodnog akademskog osoblja, ishodi zapošljavanja diplomiranih studenata te omjer domaćih i međunarodnih studenata. Ovi rezultati potvrđuju kvalitetu obrazovanja i istraživanja te pridonose rastu ugleda Sveučilišta u Mostaru na međunarodnoj akademskoj sceni i prostoru Europskog visokog obrazovanja. Izvrsna pozicija na QS rang ljestvici ima snažan utjecaj te je pokazatelj visoke kvalitete obrazovanja i ugleda koji Sveučilište u Mostaru uživa na europskom, ali i svjetskom tronu najboljih sveučilišta. QS, poznata britanska kompanija specijalizirana za obrazovanje, rangira sveučilišta od 2010. godine uključujući niz relevantnih indikatora kao što su akademska reputacija, reputacija zaposlenika, omjer studenata i akademskog osoblja, citiranje istraživanja, međunarodna prisutnost (omjer međunarodnog i domaćeg osoblja, omjer međunarodnih i domaćih studenata), međunarodna znanstvena mreža, ishodi zapošljavanja diplomiranih studenata te održivi razvoj.

Times Higher Education (THE) Rankings

Na najnovijoj Times Higher Education svjetskoj rang ljestvici u najvažnijem cilju 17 Partnerstvom do ciljeva Sveučilište u Mostaru pozicionirano je od 201. do 300. mjesta od rangirane 2031 institucije te se nalazi u društvu 3 posto najboljih sveučilišta svijeta. Kao jedino javno Sveučilište u BiH rangirano u sami vrh Times Higher Education svjetske rang-ljestvice, Sveučilište u Mostaru pruža jasan dokaz o kontinuiranom napretku i posvećenosti izvrsnosti. SUM je ostvario značajne rezultate u cilju 16 Mir, pravda i snažne institucije, gdje je zauzelo 201. – 300. mjesto u svijetu od 1086 rangiranih institucija, te u ciljevima Svijet bez siromaštva, Zdravlje i blagostanje, Kvalitetno obrazovanje. Rodna ravnopravnost, Čista voda i sanitarni uvjeti, Industrija, inovacije i infrastruktura, Smanjenje nejednakosti te Održivi gradovi i zajednice.

Ured za međunarodni ranking intenzivno i sveobuhvatno proveo je SUM kroz 17 ciljeva, 169 podciljeva i 232 indikatora prije konačnog podnošenja prijave. THE se bavi kreiranjem različitih rang-ljestvica sveučilišta, kao što su THE World University Rankings i THE Impact Rankings, kroz koje procjenjuju učinak sveučilišta u različitim područjima poput istraživanja, podučavanja, međunarodne suradnje, održivog razvoja te društvenog doprinosa i odgovornosti. THE Impact Rankings, prvi put objavljena 2019. godine, jedina je globalna rang-ljestvica koja procjenjuje sveučilišta prema 17 ciljeva održivoga razvoja UN-a. Osim ukupnoga poretka, objavljuje se rang-ljestvica i po svakome od 17 ciljeva koji prate napredak sveučilišta u postizanju svakog pojedinog cilja održivog razvoja te je u ukupnom rankingu SUM na ljestvici od 601. do 800. mjesta u svijetu.

World’s Universities with Real Impact (WURI) Rankings

Na  WURI (World's Universities with Real Impact) svjetskoj rang-ljestvici inovativnih sveučilišta u kategoriji Primjena generativne umjetne inteligencije  Sveučilište u Mostaru zauzelo je četvrto mjesto sa svojim projektom Center for Artificial Intelligence – Smart Reception Project. Centar za umjetnu inteligenciju Sveučilišta u Mostaru posvećen je stvaranju inovacija i primjeni naprednih tehnologija umjetne inteligencije, a ostvaren uspjeh na WURI svjetskoj rang-ljestvici potvrđuje kvalitetu i uspjeh projekata koje SUM provodi. Među 300 najboljih sveučilišta u svijetu prema WURI rang-ljestvici Sveučilište u Mostaru zauzelo je 167. te dokazalo svoju predanost razvoju inovativnih pristupa u obrazovanju, istraživanju i praktičnoj primjeni znanja. Od ukupno 2914 prijava, samo 300 sveučilišta iz cijelog svijeta našlo je svoje mjesto na konačnoj ljestvici, nakon procesa ocjenjivanja u kojemu je sudjelovalo 156 rektora sveučilišta. Za razliku od tradicionalnih ljestvica koje se fokusiraju na akademsku reputaciju i broj objavljenih radova, WURI rang-ljestvica predstavlja globalnu ocjenu sveučilišta koja se ističu u inovacijama i stvarnim utjecajem na društvo. Ova rang-ljestvica pruža moderan i alternativan pogled na uspjeh i utjecaj sveučilišta te se fokusira na sveučilišta koja aktivno rade na poboljšanju društvenog aspekta, rješavanju globalnih izazova, pružanju izvanredne podrške studentima, promicanju raznolikosti i inkluzije te osiguravanju jednakih prilika za sve uz posebnu pažnju posvećenu primjeni novih tehnologija koje uključuju umjetnu inteligencija u obrazovanju, istraživanju i administraciji.

Institucionalna akreditacija SUM-a

Prema rješenju o institucionalnoj akreditaciji Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH Sveučilište u Mostaru ispunilo je devet kriterije u potpunosti te jedan znatno ispunjen kriterij, što je do sada najbolja ocjena SUM-a. Sveučilište u Mostaru u potpunosti je ispunilo kriterije koji se odnose na politiku osiguranja kvalitete, izradu i odobravanje programa, učenje, podučavanje i vrednovanje usmjereno na studenta, upis i napredovanje studenata, priznavanje i certificiranje, resurse za učenje i podršku studentima, upravljanje informacijama, informiranje javnosti, kontinuirano praćenje i periodičnu reviziju programa te periodično vanjsko osiguranje kvalitete. Znatno ispunjen kriterij odnosi se na nastavno osoblje, odnosno omjer domaćeg kadra i vanjskih suradnika u nastavi. Izvrstan rezultat odraz je unutarnje reforme Sveučilišta u Mostaru kroz protekle godine koja je vođena po europskim standardima i normama visokog obrazovanja, a visoka ocjena rezultat je rada svih ustrojbenih jedinica Sveučilišta koje svojim kontinuiranim radom i trudom provode i pridonose razvoju nastavnog procesa i razvoja svih segmenata akademske zajednice.

Rezultati Sveučilišta u Mostaru na svjetskim rang-ljestvicama QS, Times i Wuri te visoka ocjena u postupku reakreditacije Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH otvaraju vrata za daljnje suradnje s međunarodnim partnerima, industrijom i akademskim institucijama te odaju priznanje svim članovima sveučilišne obitelji koji su svojim radom, predanošću i jasnom vizijom pridonijeli ovim svjetskim i povijesnim uspjesima. /sum.ba