Sveučilište u Mostaru kao uzor: Predavanje o internacionalizaciji na Sveučilištu u Ploieștiju

Sveučilište naftnih i plinskih studija u Ploieștiju iz Rumunjske, točnije njegov Ured za međunarodnu suradnju, poslalo je službeni dopis Sveučilištu u Mostaru da trenutno prolazi kroz temeljitu rekonstrukciju provedbe procesa internacionalizacije, s ciljem unapređenja svojih međunarodnih akademskih aktivnosti i suradnji. Nakon pomne i detaljne analize sveučilišta u susjednim zemljama istakli su da je Sveučilište u Mostaru prepoznato kao uspješan primjer u procesu internacionalizacije. Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Ploieștiju izrazio je poštovanje prema postignućima Sveučilišta u Mostaru te je odlučio pozvati vodstvo SUM-a da održi javno predavanje na njihovom Sveučilištu.

Ovaj poziv pruža izvanrednu priliku za razmjenu iskustava i znanja koja su stekli kroz proces internacionalizacije. Tim Sveučilišta u Mostaru imat će priliku podijeliti strategije, izazove i postignuća koja su ih dovela do uspjeha te tako pridonijeti daljnjem razvoju međunarodnih aktivnosti Sveučilišta u Ploieștiju. Ove aktivnosti će ojačati veze između institucija te otvoriti nove mogućnosti za suradnju na akademskim i istraživačkim projektima, a iskustva i znanja Sveučilišta u Mostaru pomoći će Sveučilištu u Ploieștiju da uspješno provede svoje planove za internacionalizaciju i postigne željene ciljeve.

Sveučilište naftnih i plinskih studija u Ploieștiju (Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, UPG) osnovano je 1948. godine u gradu Ploiești, koji se nalazi sjeverno od Bukurešta, glavnog grada Rumunjske. Sveučilište je poznato po svojim specijaliziranim programima u području nafte, plina i energetike, ali također nudi širok spektar programa iz tehničkih, znanstvenih, društvenih i humanističkih znanosti. Sveučilište trenutno broji oko 10 000 studenata na tri ciklusa studija koji pohađaju različite programe na Sveučilištu. UPG je poznat po tome što svojim studentima nudi kvalitetno obrazovanje i brojne mogućnosti za istraživanje i međunarodnu suradnju, čime privlači studente iz cijele Rumunjske, ali i iz inozemstva. /sum.ba/