Prilagođene prostorije Savjetovališta za studente Filozofskog fakulteta za potrebe savjetovatelja i studenata SUM-a

Savjetovalište za studente Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru završilo je adaptaciju prostorija Savjetovališta te studenti imaju mogućnost savjetovanja u prostoru koji je u potpunosti prilagođen potrebama savjetovatelja i studenata. Prostor se nalazi u zajedničkoj zgradi Kampusa SUM-a u uredu 1-3. 

Voditeljica Savjetovališta za studente je prof. dr. sc. Kristina Sesar, psihologinja i psihoterapeutkinja koja je kazala kako se savjetovatelji educiraju kroz različite psihoterapijske pravce (geštalt psihoterapija, kognitivno bihevioralna terapija, realitetna terapija itd.) te pohađaju druge stručne domaće i inozemne edukacije.

„Kontinuirana edukacija ih osnažuje u vještinama  koje su potrebne za pružanje adekvatne podrške studentima, ali i u prepoznavanju potreba studenata, bez obzira radi li se o studentima s posebnim potrebama, inozemnim studentima ili studentima koji samo žele upoznati sebe i raditi na svojem osnaživanju“, kazala je prof. Sesar.

U Savjetovalištu za studente pomoć pružaju djelatnici studija Psihologije Filozofskog fakulteta SUM-a, bivši studenti i volonteri. Studenti su angažirani kao volonteri kroz vođenje radionica i stručnih predavanja kroz koja stječu praktična iskustva koja im pomažu da budu spremni za tržište rada nakon završetka studija.

„Porast svjesnosti o važnosti mentalnog zdravlja je u porastu u općoj populaciji u posljednjih nekoliko godina pa tako i među studentima.  Teškoće prilagodbe, tjeskoba, promjene raspoloženja i razdoblja povišene razine stresa karakteristična su za studentsku populaciju“, kazala je prof. Sesar i dodala kako je vrlo važno educirati mlade ljude o mentalnom zdravlju, prepoznati psihološke teškoće i pružiti im adekvatan oblik podrške tijekom studiranja.

Studenti informacije o Savjetovalištu mogu pronaći na mrežnoj stranici Savjetovališta gdje mogu i dogovoriti svoj prvi sastanak sa savjetovateljem koji može biti u klasičnom ili online formatu  https://savjetovaliste.sum.ba/ ili mogu kontaktirati Savjetovalište putem maila savjetovaliste@ff.sum.ba.

Sporazum o suradnji Filozofskog fakulteta i Psiho-Integrum realizira program edukacije iz Geštalt psihoterapije u saradnji sa EAPTI GPTIM - Gestalt Psychotherapy Training Institute Malta koji je akreditiran i od strane Povjerenstva za kontinuirano i više obrazovanje Malta - MFHEA Malta Further and Higher Education Authority i EAPTI GPTIM Mrežom.  Suradnja  je usmjerena na  pružanje usluga savjetovanja, edukacije, supervizije i drugih oblika aktivnosti iz područja psihoterapijskog i savjetodavnog rada, a sve u interesu poboljšanja vještina pružatelja usluga savjetovanja korisnicima usluga savjetovanja u Savjetovalištu.