Studentski list

Studentski list naziv je posebnog priloga koji izlazi u sklopu Večernjeg lista BiH, a realiziraju ga studenti Studija novinarstva Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Prilog izlazi jednom godišnje, a prvi je broj objavljen u ak. 2013./14. god.

Studenti u redakciji Večernjeg lista BiH predlažu teme, prikupljaju podatke, razgovaraju s izvorima, pišu, lektoriraju, vrše redakturu, grafički oblikuju, izrađuju naslovnicu sve do konačnoga proizvoda, do novina koje se pojavljuju na kioscima. Riječ je o prvom takvom projektu u ovom dijelu Europe u kojem studenti u sklopu mainstream medija imaju priliku izraditi poseban novinski prilog.

Studentski list prvi je otvorio mnoge teme: o zapošljavanju studenata, o studentskom standardu, portretirao sadašnje i nekadašnje studente Sveučilišta koji su pokrenuli vlastite poslove, o studentskoj praksi i osuvremenjivanju nastave, o znanstveno-istraživačkoj djelatnosti, mobilnosti studenata u Europskoj uniji, ali i laganije teme kao što je zabava, putovanja, športska natjecanja, manifestacije iz kulture i sl. 

Pristup obradi tema je suvremen i žanrovski raznolik jer se umjesto informacija koje se mogu pročitati na internetu nude obrade tema, prikazuje njihova pozadina i dublje značenje, ali i donose ekskluzivne informacije, što mu, osim analitičnosti, daje i potrebnu dozu informativnosti. Upravo takav pristup temama prevladava u europskim novinama koje su se uspjele pozicionirati na zahtjevnom medijskom tržištu. Osim u tiskanu izdanju Studentski je list dostupan i u digitalnom obliku što je također odlika suvremenih novina koje se realiziraju na više medijskih platformi.

U sklopu projekta studenti usvajaju i kompetencije, znanja i vještine iz odnosa s javnošću jer koristeći alate i tehnike iz odnosa s medijima samostalno organiziraju i svečanost na kojoj se list predstavlja. Istodobno u izradi Studentskog lista, kao lektorska služba, sudjeluje i Studij hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskog fakulteta što doprinosi dodatnoj profesionalnoj razini cijeloga projekta.  

Studentski se list s razlogom smatra krunom cjelokupnoga petogodišnjega studiranja na Studiju novinarstva. Upravo ga zbog toga realiziraju studenti druge godine diplomskoga Studija novinarstva u sklopu kolegija Tisak III – novinarska praksa.